
Alzheimer’a dur demek için beslenmenize odaklanın
Alzheimer ileri yaşın nörodejeratif hastalığıdır. Beslenme ile antioksidanlar, B vitaminleri, polifenoller, omega 3 yağ asitleri, balık ve sebze yemenin her ne kadar Alzheimer hastalığı gelişme riskini azaltacağına dair epidemiyolojik veriler olsa da randomize kontrollü çalışmalarla henüz kanıtlanmış değildir. Ancak oleik asit, polifenoller, A, B 12, C, D, E vitaminleri, omega 3 yağ asitleri, demir, iyot, çinko gibi mineraller ve amino asitleri doğal besinlerden sağlayarak nöronlardaki oksidatif stresi, nöroinflamasyonu ve apoptozisi azaltarak sağlıklı bir beyin aktivitesi sağlanabileceği literatürde gösterilmiştir.
SAĞLIKLI NÖRONLAR İÇİN YAPILACAKLAR
SEBZE TÜKETEREK KALİTELİ YAŞLANIN
KARACİĞER YAĞLANMASI OLANLAR DİKKAT
Dünyada olduğu gibi ülkemizde de kolon kanseri en yaygın görünen kanserler arasında yer alıyor. Özellikle değişen sağlıksız yaşam koşulları olan ev dışında trans yağ, katkı maddeli ve kızartma ağırlıklı beslenme kolon kanserine yakalanmayı kolaylaştırıyor. Ve süt ürünlerinden yetersiz beslenmenin kolon kanserini tetikleyebildiği de bilimsel araştırmalarda gösteriliyor diyebilirim. Fakat son yıllarda yapılan araştırmalar obezite ve bazı kan parametrelerindeki yüksekliklerin kolon kanseri gelişimini kolaylaştırdığını da bildiriyor.
Mesela obez, yüksek tansiyon ve karaciğer yağlanması olan bireylerin kolon kanserine yakalanma riskleri daha yüksek olduğu görülmüş. Yine HDL dediğimiz iyi kolesterolün düşük olması kolon kanseri riskini artırırken yüksek yoğunluklu lipoprotein seviyelerinin yüksek olması kolon kanseri riskini de azaltabiliyor. Buna karşılık toplam kolesterol, trigliserit ve LDL kolesterol arttıkça kolon kanserine yatkınlık artabiliyor. Bu sebeple metabolik sorunların önlenmesi kolon kanserine karşı da önleyici rol oynayabiliyor.
KİLO VEREMİYORSANIZ, KAN DEĞERLERİNE BAKILMALI
Zayıflama çabası yağ dokusu fazla olan kişiler için büyük bir sorun haline gelebiliyor. Çok az yese de zayıflayamayabiliyor. Su içsem yarıyor diyen kişilerin genelde zayıflamasını zorlaştıran bazı biyokimyasal değerlere sahip olduğu birçok araştırmada üstünde duruluyor diyebilirim. Ben de zayıflattığım hastalarımın kilo kaybı zor olanlarında şunu gözlemledim. Hekim kontrolünde yapılmış kan değerlerine baktığımda ideal kilo vermek için kan biyokimyasında olmasını önerdiğim ideal değerlerin aşağıda belirttiğim gibi olmasının düzenli zayıflamada etkin olduğunu gözlemleyebildiğimi ifade etmeliyim.
KOLON KANSERİNE KARŞI TÜYOLAR
GASTRİT HASTALARI İÇİN BESLENME ÖNERİLERİ
Gastrit mide duvarının iltihaplanmasıdır. Karın ağrısı, mide bulantısı, kusma, epigastrik gerginlik, hazımsızlık, şişkinlik, sırt ağrısı ve midede yanma belirtileridir. Ve birçok yetişkin kadın ve erkek gastrit hastalığından da müzdariptir. Tedavi tıbbi farmakolojik tedavi olsa da beslenme gastrit hastaları için temeldir. Beslenmede temel amaç mideyi tahriş eden ve mide asidini arttıran besinlerin durdurulmasıdır. Gastrit hastalarına en iyi gelen besinlere göz atalım.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.