TİMUR SIRT TİMUR SIRT

Telefonlar uçursun bizi!

Akıllı telefon üreticileri her yıl en az bir yeni model piyasaya sürüyor. Tüketiciler yeni modellerde gördükleri yeniliklerden genelde pek memnun olmuyor. Siz ekran, performans ve kamera yeteneklerinden söz etseniz bile tüketici neredeyse ayaklarının yerden kesilmesini bekliyor. Twitter üzerinden yaptığımız anket de haksız olmadığımızı ortaya koydu.
DÜNYANIN YÜZDE BİRİYİZ

Dünyada düzenlenen pek çok fuarı yakından takip eden, online dünyanın tecrübeli editörlerini jüride topladık. Akıllı telefon alırken nelere dikkat etmemiz gerektiğini sorduk. İşte akıllı telefon alırken #ikiaradabirderede kalanlar için eşsiz bir rehber. Geçtiğimiz yıl tüm dünyada 1.4 milyar akıllı telefon satıldı. Türkiye'de ise rakam yaklaşık 15 milyon civarında. Yani Türkiye pazarı dünyanın yüzde 1'ine denk geliyor. Tüm dünyada en çok satan ilk iki marka Samsung ve Apple. İki firmadan sonra gelen üç Çinli telefon markasının pazar payları genelde tek haneli. Türkiye telefon seçerken genelde iki farklı karakterde davranıyor. Türkiye 2012'ye kadar Nokia markasına sadakatle bağlıydı. Ancak bizim önceliğimiz her zaman telefonun fiyatıydı. "Peki tüketicinin aklında başka konu yok mu?" diye merak ettik. Twitter üzerinden gelen yanıtlar ve istatistikler gösterdi ki, herkes iPhone ve Samsung markalarının yerine göz dikiyor ama gerçekler cüzdanla uyuşmuyor. Sonuç olarak pazarın yarıdan fazlası 900 TL'nin altında telefonlardan oluşuyor. Döviz kurunun yürekleri hoplattığı anlarda akıllı telefon seçerken cüzdan kalp çarpıntısını artırıyor.
PERFORMANS İLK SIRADA

Akıllı telefonlar, kullanıcıları performans, ekran ve kamerayla ikna etmeye çalışıyor. Biz de bu özelliklerden hangisinin daha önemli olduğunu Twitter üzerinden sorduk. Bir günde anketimizi bin 672 kişi yanıtladı. Kullanıcıların bir kısmı fiyat ve pilin neden şıklar arasında olmadığını sordu. Haklı bir istek olsa da fiyatı zaten temel referans olarak aldık. Pil ömrünü ise ikincil bir durum diye düşündük. Sonuçta telefon seçerken pil kapesitesine bakmak yeterli olmuyor. Performans ve işlemcinin özellikleri pil tüketiminde etkili oluyor. Ayrıca ankete katılanlardan bir bölümü de üç şıkkı birden seçme özgürlüğü istedi.

KİŞİYE ÖZEL TELEFON

Telefon seçerken her kullanıcının önceliği diğerinden farklıdır. Anketi yanıtlayan bin 672'nin yüzde 61'sinin yanıtı performans. Elimizde sadece teleafon değil, kamera taşıdığımızı unutmayan yüzde 23'lük bir kitle var. Onlar için en önemli kriter kamera. Ekran kalitesi ise yüzde 16 ile üçüncü sırada yer alıyor. Şıklar arasında olmayan fiyat ve pil konusu tamamen kişiye özel bir karar. Spor araba ile yük taşımayacağınız gibi akıllı telefon seçerken de özelliklerini ve en çok kullanacağınız uygulamaları düşünerek karar verirsiniz. Sonuçta indirdiğiniz uygulamalarla, çektiğiniz fotoğraf ve videolarla, telefonu tutuş ve kullanış şeklinizle kendinize özel bir telefon yaratıyorsunuz. Yani iyi telefon yoktur, size göre iyi telefon vardır.

JÜRİ ANKETE BAKTI İKİ SORUYU YANITLADI
Amerikan filmlerinden görmeye alışkınsınızdır. Hakim, savcı veya avukatın itirazı üzerine jüri üyelerine döner "Jüri bunu dikkate almasın" der. İşte bizim jürimiz hemen her soruya yanıt olacak genel bir rehber oluştururken, akıllı telefon seçerken #ikiaradabirderede kalanlara fikir vermeye çalıştı. İlk olarak da şu sıralar gündemde olan Samsung Galaxy S7 Edge ve LG G5 telefon modellerine bakıp #ikiaradabirderede kalanlara destek olduk. Hangi telefonun ne üstünlüğü var, bir de editörlerin gözüyle bakın istedik.
Hakkı Alkan
@ShiftDeleteNet kurucusu
LG G5'in geniş kamera açısı, hızlı veri ve şarj için usb type-c teknolojisi ve değişebilen pili bir avantaj. S7'nin su geçirmez oluşu, düşük ışıkta yüksek performanslı fotoğraf ve video çekebiliyor olması da çok cazip. 1) Kamera: Sosyal ağlarda etkin olmak için kaçınılmaz özellik. 2) Ekran: En iyi deneyim için. 3) Pil: Yarı yolda bırakmasın. 4) Performans: Yeteneklerini tam göstersin. 5) Tasarım: Tek elle sorunsuz kullanım.
Sabri Küstür
@Teknoblog yayın yönetmeni
Samsung Galaxy S7 Edge. Öncelikle ergonomik tasarımıyla gerçekten de Samsung'un altını çizdiği gibi vücudun bir parçasıymış gibi hissettiriyor. Ekranı daha büyük, kavisli yapısı sayesinde farklı bir görsel deneyim sunuyor. Kamera konusunda da Samsung'u çok iyi buluyorum. 1) Tasarım: Sürekli kullanacağım, rahat etmeliyim. 2) Kamera: Ne de Telefonun en çok kullandığım parçası. 3) Ekran: İyi ekran gerçekten de kullanım zevkini artırıyor. 4) Performans: Hızlı işlemeyen bir telefon gerçekten işkence çektiriyor. 5) Pil: Çoğu telefon sabahtan akşama bir günü rahatlıkla çıkarıyor.
Hasan Genç
@Teknokulis y. yönetmeni
Tüm akıllı telefonların penguen gibi birbirini andırdığı dönemde Galaxy S7 Edge farklı görünmeyi başarıyor. Kavisli ekran şık görünüyor ve tek el kullanılıyor. Telefonun kamerası ve işlemcisi de sunduğu yüksek performans ile gönülleri fethediyor. 1) Kamera: Tatile giderken yanımda fazladan bir fotoğraf makinesine gerek kalmasın. 2) İşlemci: Yüksek performans sunarken, kalorifer gibi ısınmasın. 3) Ekran: Tepkimesi hızlı, pikselleri yoğun olsun. 4) Pil: Tek şarjla günü tamamlasın. 5) Tasarım: Elimden düşmeyen bir cihazın tasarımı ve ergonomisi bana hitap etmeli.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.