Kaliteli beslenerek daha mutlu olabilirsiniz
İnsan vücudunu birçok hormon yönetmektedir. Bu hormonlar arasında günlük aktivitelerimizi, performansımızı önemli ölçüde etkileyen bir hormon var ki bu hormon, serotonin (mutluluk) hormonudur. Serotonin hormonunun sağlıklı bir şekilde salgılanabilmesi için bilinçli beslenmek gerekir. Herkesin bildiği gibi; çikolatada bulunan serotonin hormonu sayesinde mutluluk hissederiz. Serotonin hormonunu salgılatan tek şey çikolata değildir; tüm karbonhidratlar ve yağlı gıdalar da aynı oranda mutluluk verir. Karbonhidrat isteği oluştuğu anda tükettiğiniz besin bir çikolata ise; mutluluk hormonu sağlarken bir yandan da vücudunuza ciddi oranda şeker ve yağ eklersiniz. Bu kalorisi düşük bir karbonhidratsa ve yanında protein alıyorsanız, boşuna mutlu hissetmek için çabalamayın. Çünkü karbonhidrat ile birlikte tüketilen protein, serotoninin üretimini önler. Aslında mutlu olmanızı sağlayan serotonin vücudunuzda mevcut. Sadece artırmanız ve serotoninin serbest kalmasını sağlamak için ne yapmanız gerektiğini bilmeniz yeterli. Beyin ve sinir sistemi arasında serotonin molekülleri fazla olunca siz kendinizi mutlu hissediyorsunuz ve bir şey yeme ihtiyacı hissetmiyorsunuz.
BOL BOL EGZERSİZ YAPIN
Kendinizi yorgun ya da baskı altında hissettiğinizde veya depresif olduğunuz durumlarda beyinde mutluluk hormonu seviyesi düşer. Kilo almadan serotonin hormonunu salgılatmak mümkün. Doğru beslenme, kaliteli protein, bol aktivite ve spor yaparak; serotoninin yediğiniz çikolatadan çok daha fazla salgılanmasını sağlayabilirsiniz. Araştırmalarda; metabolizma hızlarına göre ayarlanmış yüksek miktarda meyve ve sebze tüketen kişilerin daha mutlu olduğu kanıtlandı. Queensland Universitesi'nde 12 bin Avusturalyalı yetişkin üzerinde yapılan bir araştırmanın sonucuna göre; yüksek miktarda meyve ve sebze tüketimi kişileri mutlu ediyor. Günde sekiz ve üstü porsiyon meyvesebze tüketmenin fiziksel sağlığın yanı sıra zihinsel sağlığı da geliştirdiği gözlemlendi. Araştırma sonuçlarına göre; yeterli miktarda meyve ve sebze tüketen kişiler daha enerjik, daha az stresli ve daha tatminkar. Ayrıca kadınların, erkeklere oranla çok daha mutlu oldukları ortaya çıktı. Mutluluk veren besinleri şöyle sıralayabiliriz:
DEMİR DEPOSU ÜZÜM KAN YAPAR
ÇİLEK GENÇLEŞTİRİR
HAFTANIN BESİNİ: MAKARNA
KABAKLI MAKARNA BÖREĞİ TARİFİ
Malzemeler
Yapılışı
Böreğin sosunu hazırlamak için; yumurtaları geniş bir kaseye kırdıktan sonra mikser ile çırpın. Üzerine kabartma tozu ve unu ekleyerek çırpmaya devam edin. Sütü de aktarıp tuz ve karabiberi serpin. Çırpmaya devam ederek tüm malzemeleri iyice karıştırın. Diğer taraftan makarnayı kaynayan bol tuzlu suda 8-10 dakika haşlayıp süzün. Soğan ve kabağı soyduktan sonra rendeleyin. Dereotunu doğrayın. Rendelediğiniz kabak ve soğanı, dereotunu, süzdüğünüz ılık makarnayı derin bir kapta karıştırın. Hazırladığınız yumurtalı sosu, bu sebzeli karışımın üzerine aktarın. Son olarak üzerine rendelenmiş peyniri de ilave edip tüm malzemeyi iyice karıştırın. Fırın kabını sıvı yağ ile yağlayın. Hazırladığınız karışımı yağlanmış fırın kabına aktarın. 175 derecede pişirin.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.