
ABD, bu defa başarabilecek mi?
ABD'nin Suriye'den nasıl çekileceği tam bir yılan hikayesine dönüyor. Süper güç olmanın verdiği asimetrik askeri kapasite sayesinde kolay işgal eden ABD, aynı başarıyı çekilmede gösteremiyor. Ne işgal ettiği ülkede çalışacak bir devlet yapısı ve demokrasi kurabiliyor. Ne de hedeflediği sürede çekilebiliyor. Irak ve Afganistan bunun en bariz son örnekleri. Washington şimdi de Suriye'de debeleniyor.
Ankara'ya yaptığı 20 mil önerisini bir formüle bağlamak varken daha çok sorun üretecek başka seçenekleri deniyor. Başkan Trump'ın bürokratları YPG'nin bulunduğu bölgeyi "Arap güçlerine" devretme fikrinden sonra Avrupalılara yönelmişti. Savunma Bakanı Vekili Shanahan NATO çevrelerine 20 millik alan için bir gözlem gücü kurma teklifinde bulunmuştu. Washington Post'a göre ABD çekildiğinde oluşacak bu "boşluğu doldurma" talebini Avrupalı müttefikleri reddetmiş. ABD çekilirse onlar da Suriye'de kalmazmış. Bu habere hiç şaşırmadım. Fransızlar dahil Avrupa'dan Suriye dosyası ile ilgilenenlerle görüştüklerimiz hep oradaki varlıklarını ABD'nin tavrına bağlıyordu. ABD'siz Suriye'de kalamayacaklarını söylüyorlardı.
"PKK-YPG tehdidi" gibi hayati bir konuda Türkiye ile Avrupa'nın arasının açılması ilişkilerde uzun vadeli bir türbülansın başlaması demek. Ayrıca, Avrupa'nın Türkiye'ye stratejik ihtiyacı ABD'den fazla. ABD, Körfez haricinde Ortadoğu'dan tedricen çekilebilir. Ancak Avrupa'nın gidebileceği bir yer yok. Ortadoğu kaynaklı sorunları Türkiye ile işbirliği ile karşılayabilir.
Mültecilerin dönüşü için tek çarenin "güvenli bölgeler kurmak" olduğunu, Türkiye'nin "yeni bir mülteci dalgası ile tek başına mücadele edemeyeceğini" ve "kendi evlerine dönemeyen Suriyelilerin eninde sonunda Avrupa'ya yöneleceğini" ifade etti. Türkiye'nin denetimindeki güvenli bölgeye destek vermenin "Avrupa ülkelerinin kendi milli güvenliklerine yapacakları bir katkı olacağını" vurguladı. Bu uyarı YPG'yi koruma derdinde olan çevrelere kendi milli menfaatlerini ve Avrupa'nın geleceğini hatırlatıyor.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.