YÜKSEL AYTUĞ

Çubuk nasıl kullanılır?

Uzakdoğu yemekleri artık bizim ülkemizde de yaygınlaştı. Özellikle suşi restoranlarının sayısı mantar gibi çoğalıyor. Eh, bu durumda ele güne rezil olmamak için çubuk kullanarak yemek yemeyi öğrenmek de farz oldu.
Ama gelin görün ki, yıllardır evde annemin örgü şişleriyle antrenman yapmama rağmen o tahta çubukları hâlâ ustalıkla kullandığım söylenemez. Zaten sebzeli börek ve köpekbalığı yüzgeci çorbası dışında Çin, Japon ve Kore mutfağından da pek hazzetmem.
Yılardır Uzakdoğulular'ın çatal, kaşık dururken neden kendilerine eziyet edip çubuk kullandıklarını da merak etmişimdir.
Merakımı gideren isim, Şeflerin Düellosu yarışmasının pek havalı jüri üyesi Nalan Aksoy oldu.
Özellikle Tai mutfağının vazgeçilmezi noodle (bizim erişte benzeri bir şey) yemenin en pratik yöntemi; makarnaları çubuğa sarmak, sonra da kalan suyu tastan içmekmiş. Uzakdoğulular bunun için çubuk kullanırmış. Zamanla tüm yemeklerini çubukla yer olmuşlar.
Bir de bilinenin tersine, yemek çubukları Japonya'da keşfedilmemiş. Orta Asya'dan geldiği bile iddia ediliyormuş. İster misiniz, çubukla yemek yemenin mucidi de atalarımız olsun?
İŞİN PÜF NOKTALARI
Nalan Aksoy, yemek çubuğu kullanmanın püf noktalarını da açıkladı. Çubuklar mutlaka üstten tutulmalıymış. Ortadan ya da aşağı seviyeden kavramak büyük kabalıkmış. (İyi de ben ortasından tutmadığımda lokmaları yakalayamıyorum ki! Başlıyorum tabağın içinde çubuklarla bilardo oynamaya...)
Çubukları yemeğin üzerine saplayarak bırakmak ise ev sahibine hakaretmiş. Bu hareket sadece cenaze evlerinde yapılabilirmiş. Yemek bittiğinde ise çubukları, uçları sol tarafa bakacak şekilde tabağa çapraz olarak bırakmak gerekirmiş. Eh, çayı bile seremoni ile içen Uzakdoğulular'dan da ancak böylesi beklenirdi! Nalan Aksoy'un çubuk kullanma tekniklerini dinlerken aklıma hemen Recep İvedik filminin unutulmaz Çin restoranı sahnesi geldi. Hani bizimki, tanışacağı kızı beklerken onun çubuklarıyla kulağını karıştırıp sonra yeniden servis muhafazasının içine koyuyordu ya... İşte, ben o gün bugündür çubukla yemek yemiyorum...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.