19.90 TL’ye evde çin yemeği
FİYATLAR PAHALI
Geçtiğimiz hafta semt pazarlarını dolaştım. Kış mevsimindeyiz ve fiyatları o kadar pahalı ki, 19,90 liraya size alternatif sofra kurmakta zorlandım.
Hava şartları ve ülkemizin içinden geçtiği zorlu süreç, meyve-sebze piyasasını da etkilemiş gözüküyor. Ancak her türlü koşula kendini hazırlamış olan Türk kadını, mutlaka yaz mevsiminden kış için birtakım hazırlıklar yapmıştır diye düşünüyorum.
Domates konserveleri, kurutulmuş sebzeler, turşular, buzluğa attığımız yazlık sebzeler bizleri kışa hazırlamak için esasen en ekonomik yol.
KIZARMIŞ ELMALAR
Ne zaman bir Çin restoranına gitsem, kızarmış elma, muz ve benzeri meyvelerden hazırlanan tatlılarını çok lezzetli, çok pratik ve aynı zamanda çok ekonomik buluyorum. Bu nedenle bugün madem Çin yemekleri yapıyoruz, o halde bu pratik tatlının da tarifini vermek istedim.
Çin yemekleri reçetelerimi paylaştım.
Bütçemizi aşmayacağımız, hatta mutfak masraflarından artıracağımız günlerin gelmesi dileklerimle, hepinize selamlar...
Soya konusu
Çin mutfağının kendine özgün bazı malzemeleri vardır. Bu malzemeler arasında soya fasulyesi ve soya fasulyesinden türeyen malzemeler özel bir önem taşır. Bunların arasında soya sosu, soya sütü, fasulye filizi ve tofu yer alır. Soya sosu soya fasulyesinin su, tuz ve tahıllarla birlikte fermentasyona uğratılması sonucu elde edilen bir sostur ve Çin mutfağında yaygın olarak kullanılır. Soya sütü ise kuru soya fasulyesinin suyla birlikte öğütülmesi sonucu elde edilen yüksek proteinli bir içecektir. Fasulye filizi, fasulye tanelerinin yeni filizlenmiş şeklidir. Tofu ise soya sütünün aynen lor peyniri gibi koagülasyona (ısıtma ve çökeltme) uğratılması sonucu elde edilen yumuşak ve katı bir yiyecek maddesidir.
YAPILIŞI: Öncelikle Çin eriştelerini tuz ve bir yemek kaşığı ayçiçek yağı ilave edilmiş kaynar suya atıyoruz ve diri kalacak şekilde üzerinde yazan dakikadan üç dakika önce sudan alıp bekletiyoruz.
Bir vok tava alıyoruz. İçine sırasıyla; jülyen doğranmış havuç, kabak ve biberleri soteliyoruz. Ayrı bir teflon tavada jülyen doğranmış tavuk etlerini soteliyoruz ve içerisine sebzeleri ilave ediyoruz. Diğer bütün malzemeleri ilave edip bir sos hazırlıyoruz ve haşladığımız erişteleri ilave ediyoruz.
PÜF NOKTASI
Ben erişte yaparken içine çok az kavurduğum kaju fıstığı ilave ediyorum.
Sebzeli Çin böreği
İÇİ İÇİN:
YAPILIŞI: Tereyağı ile rendelenmiş soğanı kavuruyoruz. Rendelenmiş havuç, ince kesilmiş pırasa ve lahana ilave ederek pişirmeye devam ediyoruz. Sıvı yağ ile yumurta beyazlarını birlikte çırpıp yufkaların arasına sürüyoruz. Üç yufka üst üste gelecek şekilde koyuyoruz. Aralarına hazırladığımız karışımı sürüyoruz. Üçgen olacak şekilde sekiz parçaya bölüyoruz. Parçaların içine sebzeli harcı koyup sigara böreği gibi sarıyoruz. Bir tepsiye süt döküp börekleri sütün içinde bekletiyoruz. 10 dakika kadar beklettikten sonra galeta ununa buluyoruz. Önceden ısıttığımız 200 derecelik fırında üstü kızarana kadar 35 dakika pişiriyoruz.
SUNUM ÖNERİSİ
Çin böreğini yemeden önce bıçakla ortasına bir çizik atıp ortasına soya sosu dökerek yemeliyiz. Bu nedenle iç malzemesine tuz koymamakta fayda var.
PÜF NOKTASI
İçine tavuk veya dana kıyması koyarak, ya da bol kızgın yağda kızartarak da pişirebilirsiniz.
BULAMAÇ İÇİN:
PÜF NOKTASI
Kızarmış elmaların üzerine pudra şekeri serpip ya da vanilyalı dondurma ile servis edebilirsiniz.
YAPILIŞI: Elmaların kabuğunu soyup halka halka doğruyoruz. Bulamaç malzemelerini karıştırıp kek hamuru kıvamına getiriyoruz. Elmaları bu bulamaça bulayıp bir tavada kızdırdığımız ayçiçek yağında arkalı önlü kızartıyoruz. Servis ederken üzerine bal gezdiriyoruz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.