30 dakikada davet sofrası
ÇORBANIN HAVALISI OLUR MU?
Bildiğiniz yayla çorbası, aslında bugün tarifini verdiğim çorba. Ancak benim buzluğumda her zaman önceden haşlanmış maş fasulyesi, kabuklu mercimek, esmer bulgur, siyah pirinç, karabuğday ve kinoa gibi çeşitli tahıllar ve bakliyatlar var. Buzdolabı poşetlerinde saklıyorum ve birbirine pek yapışmadığı için ihtiyacım olduğu zaman buzlu buzlu parçalayıp kullanmak oldukça kolay oluyor. Sizin böyle hazır malzemeniz yoksa, düdüklü tencere kullanmanızı tavsiye ederim. Pişme süresini muazzam derecede hızlandıran asrın icadıdır, düdüklü tencere.
BALKANLAR'DAN MI GELMİŞ BİLİNMEZ
Bilen bilir, birçok restoranın mönüsünde ana yemek olarak yer verilmiştir Balkan köftesine.
Türk insanı; patlıcan ile köfteyi, eti birbirine çok yakıştırıyor ve yoğurtlu soslu iskender kıvamındaki yemekler her daim prim yapıyor. Bu nedenle bu köfteyi de bir deneyenin beğenmeme ihtimali yok gibi geliyor bana. Bugüne kadar açtığım tüm restoranlarda ana yemek olarak pişirdiğim bu yemek, her daim alkış aldı. Benim elim çok alışık bu köfteyi yapmaya, ancak eminim siz de çok pratik hale getirebilirsiniz.
Ben bugün ananas dilimleri arasına limon sosu ekledim. Ancak şart değil, karamelize ettiğimiz ananasları ister hazır krem şanti ile, ister tiftilmiş bir adet pişmaniye ile, ister kaymaklı dondurma ve karamel sosuyla; hangi formda sunarsanız sunun her zaman övgü alıyor. Hem çok havalı bir görünümü var, hem çok hafif, hem çok pratik, hem de çok lezzetli. Ananas; bir meyveden çok, tüm beklentilere hemencecik karşılık veren olağanüstü bir tatlı olarak sahneye çıkıyor sofranın finalinde.
NE PİŞİRECEĞİMİZİ BERABER BULALIM
Bugünlük reçetelerim bu kadar. Akşam misafir mi gelecek, gözünüz korkmasın. Bir çok okuyucum bana e-posta gönderiyor, 'Ne pişirelim?' diye soruyorlar bana. Sakın korkmayın, yazın bana. İlla ki buluruz uygun bir şeyler... Şimdiden hepinize şahane bir hafta dilerim. Sevgiler, selamlar...
KÖFTE İÇİN:
BEĞENDİ İÇİN:
SOS İÇİN:
YAPILIŞI: Köfte malzemelerini bir araya getirip yoğuruyoruz. Top top köfteler elde edip zeytinyağında kızartıyoruz. Beğendi için; tereyağı ve unu kavuruyoruz. İçine közlenmiş patlıcanları ekliyoruz ve azar azar süt ilave edip koyulaştırıyoruz. En son rendelenmiş kaşar peyniri ilave edip erimesini sağlıyoruz. Domates sos için; domatesleri ve sarımsakları rendeliyoruz ve tüm malzemeyi bir taşım kaynatıyoruz. Servis yaparken tabağa domates sos koyuyoruz, üzerine beğendi ve köfteleri diziyoruz. Üzerine sarımsaklı yoğurt ve biberli yağ gezdirerek servis ediyoruz. Maydanoz ile süslüyoruz.
PÜF NOKTASI
Közlenmiş patlıcanı hazır alıyorsak mutlaka bol su ile yıkayıp süzdürmek gerekiyor. Aksi halde konserve tadı kalıyor ve aşırı tuzlu oluyor.
Maş fasulyeli yayla çorbası
YAPILIŞI: Maş fasulyesini düdüklü tencerede haşlıyoruz. Yoğurt, un, yumurta ve tuzu bir kapta karıştırıyoruz. Yavaş yavaş ılıtarak fasulyelere ilave ediyoruz. Kuru naneyle servis ediyoruz.
Limon soslu karamelize ananas dilimleri
LİMON SOS İÇİN:
SERVİS İÇİN:
YAPILIŞI: Limon sos için tüm malzemeleri karıştırıp pişiriyoruz. Bir teflon tavaya tereyağ, tarçın ve şeker serpiyoruz. Üzerine ananas dilimlerini koyuyor ve arkalı önlü üç-dört dakika kadar pişiriyoruz. Servis ederken arasına limon sosu sürüyoruz.
PÜF NOKTASI
Şayet taze ananas kullanmıyorsak ve konserve olarak aldıysak, o halde şeker ilavesine gerek kalmıyor.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.