
Avokadolu tarifler
Herkese merhabalar. İdilika'nın Mutfağı'nda bugün birbirinden farklı avokadolu tariflere yer veriyorum. Avokado, bizler için esasen çok yeni bir meyve. Avokado tropikal bir meyvedir ve dalından koparıldığında çok serttir. Yemeye hazır kıvama gelebilmesi için yumuşamasını beklememiz gerekir. Yumuşama süresi de avokadonun cinsine göre değişir. Kabuğu ince olanlar oda sıcaklığında ikiüç gün içerisinde olgunlaşmasına rağmen; kabukları kalın olanlarda bu süre bir hafta- 10 günü bulabilir.
Avokado seçimindeki en önemli kriter, ne zaman yiyeceğinizdir. Eğer avokadoyu hemen tüketmek istiyorsanız yumuşamış olanı seçmemiz gerekir. Hemen yemeyecekseniz, sert bir avokado alıp avokadonuzu evde kendiniz olgunlaştırabilirsiniz. Avokadoyu satın alırken yaptığınız seçim çok önemlidir çünkü avokado tane olarak satılır ve fiyatı şu anda 4-5 lira arasında değişmektedir. Hafif yumuşak ve yeşil renkte olan avokadolar tam yenilmeye hazırdır.
Avokado alırken en mükemmel seçimi yapmak isteriz. Çünkü alacağımız avokado tane olarak satılır ve diğer meyvelere göre bize daha pahalıdır. Ben siyah kabuklu ve sert olanları satın almamanızı öneririm.
Avokado, yararlı birçok yağı içerisinde bulundurmasının yanı sıra en lifli besinlerden olduğu için fazlasıyla doyurucudur. Yani gün içerisinde yediğiniz bir adet avokado sizi sandığınızdan çok daha uzun süre tok tutar.
Aztekler'de bereket meyvesi olarak bilinen avokado, esas olgunlaşmasını ağaçtan toplandıktan sonra tamamlayan yani toplandıktan sonra olgunlaşmaya devam eden bir bitkidir. İçerdiği yağ oranı pek çok meyveye oranla daha fazladır.
OLGUNLAŞTIĞINI NASIL ANLARIZ?
Avokadonuzun olgunlaştığını anlamanın en iyi yolu meyveye parmak ucumuzla bastırmaktır. Eğer fazla yumuşamış ise fazla olgunlaşmış demektir ve ezme formunda tüketilebilir.
Avokadonun yumuşaklık kıvamı aslında biraz tecrübe ile anlaşılabilir. Avokado kıvamında yumuşaklığa gelince tüketilmelidir.
Yumuşamış avokado oda sıcaklığında en fazla iki-üç gün dayanır. Çok yumuşamış avokadoları almayın, bu meyvenin fazla olgunlaştığını ve bozulduğunu gösterir.
SERT MEYVE NASIL YUMUŞATILIR?
Avokadoyu sert aldıysanız ve tüketmeden önce vaktiniz var ise olgunlaşmasını hızlandırma şansımız var elbette. Kese kağıdının içinde elma ile birlikte bekleyen avokadolar, tam kıvamını alacaktır.
Ya da avokadoyu gazete kağıdına sarıp bekletirseniz ertesi gün olgunlaştığını görebilirsiniz.
Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@sabah.com. tr adresinden ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...
FAYDALARI
AVOKADOLU DİLİMLER
ÜZERİ İÇİN:
YAPILIŞI: Avokadoyu bıçakla iki parçaya bölüyoruz. Çekirdeğini çıkarıp kaşıkla avokado meyvesini çıkarıyoruz. Jalapenoyu minik minik doğruyoruz. Doğradığımız tüm malzemeyi kaseye alıyoruz. Tuz, karabiber, limon suyu, kıyılmış maydanoz ve zeytinyağını kaseye aktarıp iyice eziyoruz. Tam buğday ekmeğini kızartıyoruz. Üzerine hazırladığımız avokado püresini sürüyoruz. Çeri domatesleri ortadan ikiye bölüp yerleştiriyoruz. Elimizle parçaladığımız keçi peyniri ve nane yaprakları ile süslüyoruz.
AVOKADO PESTOLU KABAK SPAGETTİ
YAPILIŞI: Kabakları spagetti gibi ince ince ve uzun şeritler olacak şekilde doğruyoruz. Fesleğen, fıstık, zeytinyağı, sarımsak ve tuzu rondoda çekiyoruz ve pesto elde ediyoruz. Avokadoyu soyup içini pesto ile karıştırıyoruz. Hazırladığınız yeşil sosu kabaklar ile harmanlayıp servis ediyoruz.
AVOKADOLU CHEESECAKE
TABANI İÇİN:
YAPILIŞI: Limonu sıkıyoruz. Kabuğunu rendeliyoruz. Bisküvileri rondoda çekiyoruz. Daha sonra eldeki karışıma eritilmiş tereyağını ilave ediyoruz. Kalıbın dibine bisküvili harcı yayıyoruz. Avokado, krem peynir, şeker, 200 ml. krem şanti, limon suyu ve kabuğunu pürüzsüz ve sıvı hale gelene kadar karıştırıyoruz. Bisküvili karışımın üzerine döküyoruz. Dondurucuda iki saat donduruyoruz ve dilimleyerek servis ediyoruz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.