Her şeye maydanoz olan lezzetler
Herkese merhabalar. İdilika'nın Mutfağı'nda bugün yemek ve çay saatleri için pişirilen tuzlu lezzetlerin içinde, zaman zaman ise omletlerin içinde görülen, deyim yerindeyse herşeye maydanoz olan maydanozlu tariflere yer veriyorum.
Salatalara, yemeklere lezzet katan antioksidan zengini, bol lifli, vitamin ve mineral deposu maydanoz, neredeyse her derde deva bir bitki. Mucize yeşillerden maydanozun, böbrekten ağız sağlığına kadar pek çok faydası var ancak her şeyin fazlası gibi onun da fazlası zararlı.
EKSTRA TAT VERİR
Antioksidan içeriği yüksek olan maydanozun aynı zamanda kalp sağlığı ve kansere karşı da koruyucu olduğunu birçok kaynaktan okumuştum.
Son derece besleyici olan maydanozun, tüm yıl boyunca manav ve marketlerden kolayca temin edilebiliyor olması da bir avantaj.
Maydanoz, yemeklerinize ekstra tat ve lezzet verir.
Tropik bir bitki olan maydanoz, büyümek için nem ve güneş ışığına ihtiyaç duyar.
Fiyat olarak da çok uygun bir bitki olup kesemizi hiçbir zaman zorlamaz.
Maydanoz besin değerleri bakımından da oldukça zengindir. İçerisinde A vitamini, K vitamini, C vitamini, E vitamini, B6 vitamini, B12 vitamini, pantotenik asit, kolin, folatlar, kalsiyum, demir, magnezyum, manganez, fosfor, potasyum, çinko ve bakır bulunmaktadır.
Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...
MAYDANOZLU PEYNİRLİ KEK
YAPILIŞI: Önce yumurta, yoğurt ve sıvı yağı çırpıyoruz. Daha sonra ufaladığımız beyaz peyniri de ekleyip karıştırmaya devam ediyoruz ve bu karışıma doğradığımız dereotu ve maydanozu ekliyoruz. Tuz ve karabiberin ardından son olarak unu ve kabartma tozunu ekleyip karıştırıyoruz. Yağladığımız kek kalıbına döküp önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişiriyoruz.
PÜF NOKTASI
Bu kekin içine kavrulmuş susam ve çörek otu ilave edebilirsiniz, inanılmaz yakışıyor.
MAYDANOZLU PEYNİRLİ POĞAÇA
Üzeri İçin:
YAPILIŞI: Bir kaba çatal ile ezdiğimiz orta yağlı beyaz peyniri ve tereyağını koyup iyice karıştırıyoruz. Üzerine yumurtaları, yoğurdu, ince ince doğradığımız maydanozu, sıvı yağı, kabartma tozunu, pul biberi ve tuzu ilave edip iyice karıştırıyoruz. Sonra azar azar unu ilave edip çok hafif, ele yapışan yumuşak bir hamur yoğuruyoruz. Hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlıyoruz. Hazırladığımız poğaçaları yağlı kağıt serili tepsiye diziyoruz. Üzeri için; bir kaseye yumurta sarısını ve tuzu koyup çırpıyoruz. Poğaçaların üzerine sürüp çörek otu serpiyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişiriyoruz.
PÜF NOKTASI
Bu ölçü ile 30 adet poğaça çıkıyor; siz bu ölçüye göre miktarını ayarlayabilirsiniz.
MAYDANOZLU KREP
YAPILIŞI: Bir kabın içine üç yumurta koyuyoruz. Mikserle birkaç dakika çırpıyoruz ve yumurtanın krema haline gelmesini sağlıyoruz. Sütü ilave ediyoruz. Ardından unu yavaş yavaş ilave ediyoruz. İyice mikserle karıştırıyoruz. Kek kıvamından biraz daha sıvı olması gerekir. Ne çok koyu, ne de çok sıvı olsun. Eğer kıvamını sıvı hissederseniz kaşıkla biraz daha un ilavesi yapabilirsiniz. Maydanozu çok ince ince kesiyoruz ve kabın içine kaşıkla karıştırıyoruz. Teflon tavayı ısıtıp krep harcından birer kepçe alarak tavaya döküyoruz, göz göz olunca çeviriyoruz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.