Uygun bütçeli yufkalı sofralar
SİLOR/SİRUN/ SIRIM/ZİRON
İsmine ne dersek diyelim, Anadolu'da hemen hemen her yörenin kendine göre bir yufkalı bir tarifi olduğunu görüyoruz.
Kimisi mayasız hamurdan yufkaları kendisi hazırlıyor, kimisi hazır yufka ile alıp yapıyor.
Ancak mutlaka çıtır çıtır yufkalar yumuşatılıp sarımsaklı yoğurt ve biberli yağ gezdirilerek afiyetle yeniyor.
Çıtır yufkaları benim yaptığım gibi ılık süt ile ıslatabileceğiniz gibi, üzerine güzel bir et suyu gezdirebilir, hatta tavuk haşlayıp suyu ile yufkaları ıslatabilir, etlerini de didikleyip üzerinde servis edebilirsiniz.
Haşlanmış tavuk eti ve tavuk suyuyla hazırlanan sironların üzerlerine çekilmiş ceviz içinin çok yakışacağını düşünüyorum.
Şayet siron yufkanız elinizin altındaysa, kocaman bir tepsi yalancı mantıyı hazırlamanız sadece beş dakikanızı alacaktır ve marketten sadece yoğurt almanız yeterli olacaktır.
Çocukluğumun mutfak maceralarının unutulmazlarından olan yufkadan kadayıf tarifi ise anneciğime ait. Ben küçükken yufka ile kadayıf yapardı ve mutfakta dururdu, ben de gider gelir aşırırdım. Bazen kaçırmak için buzluğa atardı fakat ne fayda; ben bu tatlıyı buzlu bile çok severdim. Ne zaman çocukluk damak hafızama dönmek istesem, annemden rica ettiğim tatlılardan biridir yufkalı kadayıf.
Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@ sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz.
Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...
KIYMALI SİRON İLE YALANCI MANTI KEYFİ
Siron yufkalarını rulo halde sararken, aralarına hazırlayacağınız bir kıymalı harcı koyup sarabilirsiniz. Parmak parmak kesip pişirdiğinizde, enfes kıymalı çıtırlar elde edeceksiniz. İster çıtır haldeyken yoğurtlayın, ister biraz et suyu gezdirin; bu pratik mantı ile gerçek mantının pabucunu dama atacağınız kesin. Benden söylemesi. Afiyet olsun.
HAZIR YUFKADAN SİRON
Üzeri için:
YAPILIŞI: Yufkaları rulo şeklinde sarıp iki parmak genişliğinde kesiyoruz. Cam bir fırın kabına dik bir şekilde diziyoruz. Önceden ısıtılmış 175 derecelik fırında pişiriyoruz. Sıcakken ılık sütü üzerine gezdiriyoruz. Sarımsaklı yoğurdu üzerine döküyoruz. Tereyağını eritip altını kapatıp pul biber ekliyoruz. Biberli tereyağını üzerine dökerek servis ediyoruz.
PÜF NOKTASI
Tereyağının içinde kazein isimli süt proteini olması sebebiyle, tek başına eritirken dikkat etmeliyiz. Ya erir erimez başka bir kaba alıp ısınmaya devam etmemesini sağlamalıyız, ya da içine bir miktar sıvı yağ ilave etmeliyiz.
SİRON YUFKASI
YAPILIŞI: Bütün malzemeleri bir araya getirerek hamur yoğuruyoruz. Küçük bezeler koparıp üzerlerini örtüp yarım saat dinlendiriyoruz. Unladığımız tezgahta servis tabağı boyutunca açıyoruz. Rulo şeklinde sarıp önceden ısıtılmış fırında pişiriyoruz. Soğuyunca kapalı bir şekilde saklıyoruz.
PÜF NOKTASI
Siron yufkası mayasız bir hamur olduğu için, içindeki su ve sütün mümkün olduğu kadar ılık olması gerekiyor.
YUFKALI KADAYIF
Şerbet için:
YAPILIŞI: Yufkaların üzerini yağlayıp yaş kadayıf ve ceviz serpiyoruz. Rulo şeklinde sarıp dilimliyoruz. Dilimleri dik çevirip bir tepsiye diziyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişiriyoruz. Şerbeti kaynatıp en son limon damlatıyoruz ve soğutuyoruz. Şerbet soğuk, tatlı sıcakken şerbetlendirerek servis ediyoruz.
PÜF NOKTASI
Günlük taze yufka yerine baklava yufkasından da son derece lezzetli oluyor. Ancak baklava yufkası nişastalı ve incecik bir yufka olduğundan iki kat üst üste koyup yapmanızda fayda var.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.