Alternatif yeşil tarifler
Pazı, sofralarımıza adeta bir hediye gibi düşen şahane bir C ve K vitamini kaynağı. Eğer sizin de benim gibi demir eksikliğiniz varsa, tam mevsiminde pazıyı tüketmenizi tavsiye ediyorum.
Çoğunlukla pazıyı soğan ile kavurur, içine biraz kırmızı kapya biber ilave ederiz, sarımsaklı yoğurtla afiyetle yeriz, öyle değil mi? Yurdumuzun bazı yörelerinde pazıdan çorba yapıldığı gibi, kimimiz de pazının üstüne kırdığımız göz yumurtalardan vazgeçemeyiz. Pazı ayrıca çiğ olarak salatalarda da kullanılınca dokusu ve çıtır lezzetiyle harika oluyor. Mutfak dilinde blanching diye tabir edilen bir pişirme yöntemi var. Ben çoğunlukla pazıları, bu yöntemle pişirip küçük poşetler halinde buzlukta şokluyorum. 'Blanching yöntemi nasıl oluyor İdilika?' diye aklınızdan geçen sorulara elbette cevap vereceğim. Blanching yöntemi; kaynar suya atılan yeşil sebzelerin suyun içinde yaklaşık iki-üç dakika durup ardından hemen buzlu su dolu bir kasenin içine aktarılmasına verilen isimdir. Bu pişirme şekli, kaynar suyun içinden alacağınız pazıların kendi ısılarında pişmeye devam edip buzlu su ile şoklanarak renklerini ve tazeliklerini korumasını amaçlıyor.
Ben de pazıları, ıspanakları ve diğer yeşil sebzeleri çoğunlukla önce bu şekilde pişirip saklıyorum. Ardından mevsimi geçmiş olsa dahi istediğim zaman taze taze çıkarıp omlet, krep, çorba ve pürelerde kullanıyorum.
Bugün sizlere çocukların bayılacağı bir pankek tarifi vereceğim. Üstelik çok besleyici; pazılı, yemyeşil ve pofidik.
Ardından hem çok besleyici, hem leziz, hem de sofistike görünümü olan pazı beğendiyi anlatacağım.
Son olarak da tıpkı sebzeli kek yapar gibi unsuz pazılı kekler yapıp sonra onları kendine gluteni yasaklamış vejetaryen damaklara uygun hale getirerek mini sandviçlere dönüştüreceğim.
Haydi hemen başlayalım...
PAZI HAKKINDA BİLİNMEYENLER
PAZILI KREP
YAPILIŞI: Tüm malzemeyi çırpıp krep hamuru elde ediyoruz. Krep tavamızı yağlıyoruz. Tavaya krebi küçük bir kepçe döküyoruz. Arkalı önlü çevirip pişiriyoruz.
PÜF NOKTASI
'Krepleri pişirirken ne zaman çevireceğimizi nasıl anlayacağız?' sorusunun en garanti cevabı, hava kabarcıklarını üstünde gördüğümüzde olacaktır.
PAZILI MÜCVERLİ SANDVİÇ
MÜCVER HARCI İÇİN:
SANDVİÇ İÇİN:
YAPILIŞI: Mücver harcı için; yumurta aklarını kar gibi olana dek çırpıyoruz, daha sonra içine pazı püresini, tuz ve karabiberi ekleyip muffin kalıplarına döküyoruz. Önceden ısıttığımız 150 derecelik fırında pişiriyoruz. Aralarına turşu, domates, göbek ve kaşar peyniri dizerek kat kat sandviç keyfini yaşıyoruz.
PAZI BEĞENDİ YATAĞINDA TAVUK BONFİLE
Pazı beğendi için:
YAPILIŞI: Pazıları haşlayıp buzlu suda şokluyoruz. Sonra elimizde sıkıyoruz ve ince ince doğruyoruz. Bir minik tencerede yağları eritiyoruz ve unu kavurmaya başlıyoruz, rengi dönmeye yakın pazıları ilave ediyoruz. Bir dakika beraber kavuruyoruz. Üzerine bir su bardağı süt ilave ediyoruz ve kavurmaya devam ediyoruz. En son baharatları ilave edip el blenderı ile püre haline getiriyoruz. Tavukları ezilmiş sarımsak, soya sosu ve zeytinyağı ile harmanlayıp teflon tavada arkalı önlü pişiriyoruz. Servis tabağına önce beğendiyi koyuyoruz, üstüne tavukları yerleştiriyoruz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.