Helvasız olmaz!
İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, mutfak kültürümüzün mihenk taşlarından biri olan, kökeni Osmanlı'ya kadar uzanan helvalardan söz edeceğim. Öncelikle helvanın ne anlama geldiğine bir bakalım. Helva; özellikle Ortadoğu ülkelerinde sıkça yapılan bir tatlı olsa da bu lezzetin kökeni Türkler'e dayanır.
ETRAFA DAĞITILIR
Toplumda, kültürlere göre helva değişik türlerde yapılabilir. Bazı yerlerde tahinle lezzetlendirildiği de görülür. Hazır tahinli helvaların ana malzemesi, susam yağı ve şekerdir. İçine, asit düzenleyici özelliği sebebiyle limon tuzu ilave edilir. Bu helvalar, zengin besin maddeleri içerdiğinden beslenmeye katkı sağlar. İçeriğinde bulunan E vitamini, kalsiyum, protein, fosfor ve kalsiyum; genel sağlığa faydalıdır. Günlük ihtiyacın önemli bir kısmı 100 gram helvayla karşılanabilir. Verdiği enerji nedeniyle; gelişme çağındaki çocuklara, ağır işlerde çalışanlara ve spor yapanlara özellikle tavsiye edilir.
NEME DİKKAT!
Helva, uygun koşullarda saklanmalıdır ve özellikle nem oranına dikkat edilmelidir. Ayrıca güneşte bırakılmaması gerekir.
Helvayla ilgili anlatmak istediklerim bu kadar... Sorularınız varsa, bana idilikaninmutfagi@ sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşmak dileğiyle.
İRMİK HELVASI
Malzemeler
Yapılışı: Öncelikle şeker ve suyu tencereye alıp kaynamaya bırakıyoruz. Ardından tereyağı tencereye alıp eritiyoruz. İrmik ve unu ekleyip rengi altın sarısı olana kadar karıştırarak kavuruyoruz. Kaynayan şerbete sütü ekleyip karıştırıyoruz ve irmiğe ilave ediyoruz. Cevizi de ekleyip karıştırıyoruz. Tahta kaşıkla beş dakika karıştırarak pişiriyoruz. Süsleyip servis ediyoruz.
Püf noktası
İsterseniz içine bir yemek kaşığı pekmez ilave edebilirsiniz. Pekmezin rahiyası, bu helvaya cok yakışıyor.
UN HELVASI
Malzemeler
Şerbeti için:
Yapılışı: Sıvı yağ ve unu tavaya alıp un kızarana kadar sürekli karıştırarak pişiriyoruz. Bu sırada sıcak su da hazır olmalı. Sıcak suyun içine şeker atıyoruz ve karıştırarak eritiyoruz. Kızaran unun içine, sürekli seri bir şekilde karıştırarak yavaş yavaş şerbeti ekliyoruz. İki-üç dakika daha kısık ateşte karıştırarak, un, şerbeti çekene kadar pişiriyoruz. İsterseniz içine ceviz veya fındık da koyabilirsiniz. Üzerini istediğiniz gibi süsleyebilirsiniz.
SARAY HELVASI
Malzemeler
Yapılışı: Unu, tavada kısık ateşte hafif pembeleşene kadar kavuruyoruz. Tel süzgeçten geçirip eliyoruz. Margarini eritip ılıtıyoruz. Margarin ve pudra şekerini, una ilave ediyoruz. İyice karıştırarak margarini una yediriyoruz ve helvayı tepsiye bastırıp üzerini düzeltiyoruz. Dilimleyip servis yapıyoruz.
Püf noktası
Helva sıcakken dilimlenir. Soğuduktan sonra sertleşeceği için keserseniz dağılabilir.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.