İDİL ÇİMRİN

Şık bir sofra hiç de pahalı değil

Yine bir cuma günü ve akşama misafir gelecek... 'Ekonomik bir bütçeyle nasıl havalı bir sofra hazırlayabilirim?' diye düşünüyorsunuz.
Sanki tüm sofistike davet sofraları pahalı malzemelerle hazırlanmak zorundaymış gibi, misafir gelmeden önce hepimiz paniğe kapılırız. Aslında telaşa hiç gerek yok. Kilerimizde bulunan en basit malzemelerle şahane lezzetler üretebiliriz.
NOHUTLU KEŞİF
'Bizim salçalı, sucuklu, pastırmalı nohut, nasıl şık bir davet sofrasının başlangıcı olabilir?' dediğinizi duyar gibiyim. Fakat bu nohut çorbasını ne zaman ikram ettiysem hep övgü aldım. Bazen kremalı denedim, bazen de içine minik sucuk ya da pastırma doğrayarak salçalı olarak pişirdim.
Hepsi de süper oldu!
Bugün soğanla kavurduğum en sade nohutlu çorbayı paylaştım sizinle. Bu haliyle bile içtikçe içesiniz gelecek. Eğer unu biraz margarinle kavurup üzerine dökerseniz, çorbayı içerken ağzınıza çıtır çıtır kavrulmuş un tadı gelir.
Küçük hilelerle kolayca değişebilen bu çorba; her sofrada mutlaka kendine yer bulabilecek, üstelik ütopik derecede ekonomik bir lezzet. Bence asrın buluşu...
PEMBE TABAKLAR
'Bildiğimiz klasik patates püresi ya da patlıcan beğendiyi, neden başka malzemelerle hazırlamayalım?' diye düşünerek patates püresine pancar ekledim ve pembe bir püre elde ettim. Asında yaptığım küçük bir hareketti ancak tabaktaki sonucu çok havalı oldu. Mor lahana, doğranmış yeşillikler ve haşlanmış havuç kullanarak renkli patates püreleri ile ıspanaklı, pazılı, nohutlu ve kestaneli beğendiler hazırlamaya ne dersiniz? Şık bir tabak oluşturmak hiç de pahalı bir şey değil.
BAKLAVANIN HER HALİ
Bence baklava; yufkadan da olsa, el açması da olsa her sofrada baştacı edilebilecek bir Türk tatlısı. Bugün çoğumuzun buzluğunda kurtarıcı olarak bulundurduğu milföylerden yapılabilen bir baklava tarifi veriyorum. Çok uygun fiyatlara alabileceğimiz fındık içiyle hazırlayacağımız, pratik ve ekonomik bir baklava bu...
Milföy baklavayı, evdeki malzemelerle beş dakikada kolayca hazırlayıp 20 dakika fırınlayabilirsiniz.
İdilika'nın ekonomik sofrasından bugünlük bu kadar... Yarın görüşmek üzere, hepinize sevgiler...
NOHUT ÇORBASI
2 su bardağı nohut
2 adet orta boy kuru soğan
1 çorba kaşığı tereyağı
12 su bardağı et suyu
1 çay bardağı un
Tuz
Yapılışı: Nohutları haşlıyoruz. Soğanları minik minik doğruyoruz. Tereyağını eritiyoruz çok az ayçiçek yağı ilave ediyoruz. Soğanları kavuruyoruz. Haşlanmış nohutları ekliyoruz. Bir kaç dakika çevirdikten sonra et suyu ve tuz katıyoruz. Yaklaşık yarım saat pişiriyoruz. Blenderden geçiriyoruz.
Püf noktası
İsterseniz kıvamını aldıktan sonra krema ilavesi yapabilirsiniz.
PANCARLI PÜRE VE KEKİKLİ TAVUK BONFİLE
Patates püresi için:
4 adet patates
1 su bardağı süt
2 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri
1 adet haşlanmış pancar
Tuz
Kekikli tavuk bonfile için:
4 adet kemiksiz tavuk bonfile
1 yemek kaşığı kekik
Zeytinyağı
2 diş sarımsak
3 yemek kaşığı süt
Tuz
Yapılışı: Patatesleri haşlayıp rendeliyoruz. Ardından haşlanmış pancarı da rendeliyoruz. Diğer malzemelerle karıştırıp hepsini eziyoruz.
Tavuk için: Marine için bütün malzemeyi karıştırıp tavukları en az iki saat sosun içinde dinlendiriyoruz. Ardından çıkarıp ızgara yapıyoruz. Pancarlı patates püresi yatağında servis ediyoruz.
MİLFÖY BAKLAVA
10 adet milföy hamuru
1 kase fındık içi
1 çay kaşığı tarçın
Şerbeti için:
2 su bardağı şeker
2 su bardağı su
4 damla limon suyu
Yapılışı: Fındık içini kırabildiğimiz kadar minik bir şekilde kırıyoruz. Tarçınla karıştırıyoruz. Oda sıcaklığından bir tık daha soğuk olan milföyün arasına fındık içini serpip rulo halinde sarıyoruz ve dilim dilim kesiyoruz. Yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisine diziyoruz. Önceden ısıttığımız 180 derecelik fırında pişiriyoruz.
Şerbet için: Şeker ve suyu kaynatıyoruz. Ocaktan indirmeye yakın limon suyu damlatıyoruz. Şerbeti soğutuyoruz. Milföy baklavaları çıtır çıtır pişince soğumaya bırakıyoruz ve şerbet ile buluşturuyoruz.
Püf noktası
Arzu ederseniz milföy baklavaları üçgen üçgen kapatabilirsiniz, üzerlerine de fırınlamadan önce yumurta sarısı sürebilirsiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.