Havuçlu tarifler
İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, havuçlu nefis tarifler var. Havuç, Anadolu'nun farklı bölgelerinde çok değişik isimlerle tanınan bir sebzedir. Bal kamış, gelin parmağı, yere batan; bu isimlerden birkaç tanesidir. Yeni Zelanda, Avustralya, Afrika ve Akdeniz civarında yaygın şekilde yetişmektedir. Havuç ülkemizde de birçok bölgede yetiştiriciliği yapılan bir sebzedir.
HAVUCUN FAYDALARI
Havucun A vitamini yönünden zengin olduğu herkesce bilinir. Beta karoten denince akla ilk gelen sebzelerden birisi havuçtur. İçeriğindeki vitaminler ve yararlı maddeler sayesinde havuç, çok sayıda hastalık için mucizevi bir sebzedir. Havucun cilt ve göz sağlığına olumlu etki yaptığı da bilinmektedir. Havuçtan maksimum fayda sağlamak için en sağlıklısı çiğ olarak doğrudan ya da salataların içinde tüketmektir. Pişmiş olan havucun şeker oranında yükselme olduğu görülür. Aynı şekilde suyunun sıkılması halinde de fruktoz açığa çıkmaktadır. Havuç, çiğ olarak yenemiyorsa bir diğer öncelik turşu olarak tüketmek olmalıdır. Kızartma, kavurma gibi yöntemlerle pişirilmiş havucun besin değeri kaybolmaktadır. Ancak toprak içerisinde yetişen bir bitki olduğu için, yemeden önce iyice yıkanmasına özen gösterilmelidir. Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfağı@sabah.com. tr adresinden ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...
HAVUÇLU KURABİYE
İç harcı için:
Şerbeti için:
Bulamak için:
Yapılışı: Toz şekeri ve suyu karıştırıp kaynatıyoruz. Hazırladığımız şerbet soğurken iç harcı hazırlıyoruz. Bunun için rendelenmiş havucu ve şekeri tencereye alıp suyunu çekene kadar kavuruyoruz. Fındık ve tarçını ekleyip birkaç dakika daha kavurduktan sonra, soğuması için kenara alıyoruz. Hamur için; un hariç tüm hamur malzemelerini kaba alıp un ilave ederek yoğuruyoruz. Küçük parçalar koparıp elimizle açıyoruz. İç harcını koyup kapatıyoruz. Yağlanmış tepsiye yerleştiriyoruz. Tüm hamur ve iç harcı bitene kadar işlemi tekrarlıyoruz. 180 derece fırında pişiriyoruz. Fırından çıkan sıcak kurabiyeleri soğuk şerbetin içine atıp Hindistan cevizine buluyoruz.
HAVUÇLU PASTA
Üzeri için:
Yapılışı: Havuçları soyuyoruz ve limonun kabuklarını rendeliyoruz. Havuçları irice doğruyoruz ve tencereye alıyoruz. Beş su bardağı su ilave ederek yumuşayıncaya kadar haşlayıp eziyoruz. Nişastayı bir kaseye alıyoruz, üzerine bir su bardağı su ilave ederek topak kalmayıncaya kadar çırpıyoruz ve püreye ilave ediyoruz. Tencereye; şekeri, limon kabuklarını ve suyunu da koyuyoruz. Vanilin ve tarçını ekleyerek püreyi karıştırarak pişiriyoruz. Ocaktan aldıktan sonra blenderdan geçiriyoruz. Dikdörtgen ya da kare borcamı hafifçe ıslatıyoruz. Bir kat bisküviyi kabımızın tabanına komple diziyoruz. Üzerine havuç muhallebisini döküyoruz. Ardından tekrar bisküvi dizerek kat kat pasta haline getiriyoruz.
HAVUÇ REÇELİ
Yapılışı: Havuçları rendeliyoruz. Üzerine şekeri, suyu, portakal suyunu, portakal kabuğunun rendesini ekleyip karıştırıyoruz. Kısık ateşte bir saat kadar havuçlar yumuşayıp özleşene kadar pişiriyoruz. Bu sırada karanfil ve çubuk tarçın ilave ediyoruz. Kıvamı olduğunda reçelimize limon suyunu ekliyoruz ve bir-iki taşım kaynattıktan sonra ocaktan alıyoruz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.