Halikarnas’tan Girit lezzetleri
Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@ sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...
NOT: Giritliler tatlı lor yerine yöresel peynirleri olan mizitra peynirini kullanırlar.
KALİÇUNYA (KALİTSONİA)
İÇ MALZEME:
Yapılışı: Önce ılık sütte maya eritilir diğer malzemeler ve alabildiğine un karıştırılıp ekmek hamuru kıvamında bir hamur yapılır. 20 dakika dinlendirilir. Tatlı lor, tarçın, toz şeker ayrı bir yerde karıştırılır. Hamurlar yumurta büyüklüğünde parçalara ayrılıp elle yassılaştırılarak ortasına bir çorba kaşığı iç malzeme konur, dört kenarı zarf gibi kapatılır. Üzerine yumurta sarısı sürülerek 180 derece önceden ısıtılmış fırına verilir.
LORLU TATLI BÖREK (GALAKTOBUREKO)
ARASINA SÜRMEK İÇİN:
HARÇ İÇİN:
ŞERBETİ İÇİN:
Yapılışı: Öncelikle harcını hazırlamak için; tatlı lor, toz tarçın ve şekeri bir kasede karıştırıp kenara alıyoruz. Ayrı bir yerde iki adet baklava yufkasını, arasına tereyağı sürerek üst üste yerleştiriyoruz. Daha sonra ortadan ikiye katlıyoruz. Yufkanın dar olan kısımlarına harcı pay edip önce iki yanda kalan kenarları hafif içe doğru katlıyoruz, daha sonra sigara böreği gibi sarıyoruz. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine diziyoruz ve önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında kızarana kadar pişiriyoruz. Şerbet için şeker ve suyu kaynatıyoruz. Ocaktan almaya yakın limon suyu ekleyip ılınmasını bekliyoruz. Sıcak tatlının üzerine ılık şerbeti gezdiriyoruz ve tarçınla süsleyerek servis ediyoruz.
NOT: Lorlu tatlı böreğin arasına lorlu krema da koyabiliriz. Giritliler böylesinin adına süt böreği der, Laz böreğininin tıpkısının aynısı olur.
KALBURABASTI (MELOMAKARUNES)
ŞERBETİ İÇİN :
Yapılışı: Zeytinyağı ve yoğurdu çırpıyoruz. Kulak memesi kıvamına gelecek kadar un ve sonrasında kabartma tozu ve vanilyayı ekliyoruz. Hamurdan parçalar koparıp avuç içinde açıp ortasına bir çay kaşığı ceviz içi koyuyoruz. Rendenin iri tarafının üstünden geçirerek rulo şeklinde sarıyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında kızarana kadar pişiriyoruz. Bir yandan da şerbeti hazırlıyoruz. Kalburabastılar, fırından çıkınca ılınmasını bekliyoruz. Üzerine ılık şerbeti dökerek çekmesini bekliyoruz.
PÜF NOKTASI
Giritli akrabalarımızdan biri hamuru yoğururken içine bir miktar irmik atıyor. Bence benim annemin yaptığı daha güzel olsa da irmikli hamur da gayet güzel oluyor.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.