Karadeniz’in gözdesi mıhlama
SIRRI İNCE MISIR UNU
"Nedir mıhlamanın lezzet sırrı?" diye sorduğumda; yapımında kolay kolay herkesin kullanmayı tercih etmediği ince mısır ununu kullandığını öğrendim. Sonra beraber başladık mıhlamayı pişirmeye... Gerçekten ömrümde yediğim en lezzetli mıhlamaydı. Kuymak ise Samsun'dan Artvin'e, Ordu'dan Giresun'a, Trabzon'dan Rize'ye kadar Karadeniz'in çoğu ilinde son derece meşhur olan bir lezzet, hatta tek başına bir öğün. Hem çok doyurucu, hem de çok lezzetli olan kuymak; özellikle Ramazan aylarında sahurda tüketildiğinde gün boyu açlık hissettirmeyen, enerji veren, Karadenizliler için asrın buluşu niteliğinde bir lezzet. Bugünlük İdilika'nın Mutfağı'ndan bu kadar diyorum ve Bodrum'dan harika anılarla ayrılıyorum... Lezzet sırlarını bizlerle paylaştığı için Pan Mustafa'ya çok teşekkür ediyorum. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@ sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz.
MIHLAMA
YAPILIŞI:
Bakır sahanda tereyağını eritiyoruz. İçine mısır ununu ilave edip kavuruyoruz. Biraz kolot peyniri ve su ilave ederek pişmeye bırakıyoruz. Tahta kaşıkla uzatarak pişiriyoruz. Yağ üzerine çıkınca mıhlamamız pişmiş demektir.
Not: Pan Mustafa, mıhlamanın en güzel yerinin sahanda hafif dibi tutmuş olan kısmı olduğunu söylüyor.
PÜF NOKTALARI
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.