Mayhoş lezzet ayva
Herkese merhabalar.
Sonbahar aylarının gözdesi, sert dokulu, ufak çekirdekli, mayhoş, sarışın ayvanın çoğunlukla tatlısını ve reçelini yapıyoruz.
İdilika'nın Mutfağı'nda bugün sizlerle sürprizli ayva lezzetleri paylaşacağım...
Eski zamanlardan hatırlayacağınız üzere; ünlü filozof Solon, evlenen genç kızların gerdek gecesinde ayva yemelerini söylemiştir. Ve o zamanlardan bu zamanlara hâlâ Balkan ülkelerinde bu gelenek sürdürülmektedir.
Pilinius ise ayvanın insanları nazarın kötü etkisinden koruduğunu söylemiştir. Bazı halklar arasında ise hamile bir kadının ayva yemesi şarttır. Çünkü ayvanın doğacak çocuğu daha da güzelleştirdiğine inanılır.
Eski Yunan'da ise ayva, güzellik tanrıçası Afrodit'e adanan bir meyvedir.
Afrodit heykellerinin sağ elinde genelde ayva meyvesi vardır.
O çağlarda evlenme törenlerinde gelin ile damat, evliliklerine mutluluk ve neşe katmak için ayva meyvesinden birlikte yerlerdi.
Ve bu gelenek Orta Çağ'a kadar devam etti.
Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@ sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz.
YAPILIŞI: Kuzu etlerini küçük bir tencereye koyup kapağını kapatın ve orta ateşte suyunu bırakıp çekene kadar pişirin. Pişen kuzu etlerini ve diğer tüm malzemeyi harmanlayıp güvecin içine koyun ve ayvalar tamamen pişene kadar pişirin.
MALZEMELER
AYVALI KEREVİZ
MALZEMELER
YAPILIŞI: Kereviz kökleri ve ayvaları küp küp doğrayıp unlu ve limonlu suda ovalayıp bekletin. Havuçları küp küp doğrayın. Soğan ve sarımsağı rendeleyin. Bütün malzemeyi harmanlayıp tuzu ekleyin, kısık ateşte pişirin.
İNCIR PÜRELI FIRINDA AYVA
MALZEMELER
İNCIR PÜRESI IÇIN:
YAPILIŞI: Ayvaları kabukları ile birlikte ortadan ikiye ayırın. Çekirdeklerini içinde bırakarak ve her ayvanın ortasına bir tatlı kaşığı şeker serpiştirerek önceden ısıtılmış 175 derecelik fırında yumuşayana kadar pişirin. İncir püresi için; kuru incirleri kaynar suda bekletip yumuşatın. İncirleri, portakal kabuğu rendesi, portakal suyu, iki yemek kaşığı toz şeker ile birlikte rondoda çekin. Bir taşım kaynatın ve dövülmüş ceviz ilave edin. Fırınlanmış ayvaların üzerine dökerek dondurma ile servis edin.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.