Şakşuka şaka da şuka
Merhaba, 'Şakşuka, şakşuka, şaka da şuka' diye dilime dolanan şarkıdan yola çıkarak, şakşuka konusunu masaya yatırmaya karar verdim.
Kimine göre meze, kimine göre sebze yemeği ama ne olursa olsun hep lezzetli. Yemeklerin yancısı, gönülleri derinden fetheden şakşuka yemeğini yapmak oldukça kolay. Başrolde patlıcanın olduğu domates, biber gibi sebzelerin lezzetine lezzet kattığı enfes tarifleri sizler için hazırladım.
Bir adet en gelenekselinden şakşuka, bir tane annemle yaz boyunca yaptığımız fırında sağlıklı şakşuka, bir de mis gibi süzme yoğurtlu şakşuka... Bakalım beğenecek misiniz?
Hadi başlayalım...
YAPILIŞI: Tüm sebzeleri yıkayıp, doğrayıp fırın kağıdı serili tepsiye alıyoruz. Üzerlerine sarımsakları da küçük doğrayıp ekliyoruz. Tuz, karabiber, zeytinyağı ekleyip kaşıkla karıştırıyoruz. 180 derece fırında pişiriyoruz. Sos için; yağa sarımsakları ekleyip bir-iki dakika pişirip sonra domatesleri ve tuz ekliyoruz. 5-10 dakika suyunu çektikten sonra sebzelerin üzerine döküp karıştırıyoruz.
MALZEMELER
SOSU IÇIN:
YOĞURTLU ŞAKŞUKA
MALZEMELER
YAPILIŞI: Sırasıyla patlıcan, kabak ve patatesi kızartıp servis tabağına alıyoruz. Üzerine hafif sulandırıp, tuzlayıp çırptığımız süzme yoğurdu döküyoruz. Pulbiberle süsleyerek servis ediyoruz.
ŞAKŞUKA
MALZEMELER
YAPILIŞI: Patlıcanları küp küp doğruyoruz. Tuzlu suya koyuyoruz bir müddet bekletiyoruz. Soğanı ve biberi ince ince doğruyoruz. Domatesleri de küçük küpler halinde doğruyoruz. Sarımsağı eziyoruz. Patlıcanları kızgın yağda kızartıyoruz. Sosu için tavaya iki-üç yemek kaşığı sıvı yağı koyuyoruz. Soğan, biber ve sarımsağı yağda kavurup salçayı ekliyoruz. Bir süre sonra domatesleri, tuzu, baharatları ve şekeri ekliyoruz. Suyunu çekince sosu patlıcanlarla harmanlayıp servis ediyoruz.
ŞAKŞUKA KONSERVESİ NASIL YAPILIR?
Şakşukalarınızı patlıcanın en bol döneminde hazırlayıp kış için ya da daha pratik olması için saklayabilirsiniz. Bu şekilde hazırda bulunan şakşuka konservelerinizi istediğiniz zaman çıkartıp tüketebilirsiniz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.