Mis gibi fesleğen kokusu
Fesleğen, mis gibi kokusuyla mutfaklarımızın baş tacı. Doğada bulunan on binlerce hatta yüz binlerce bitkiden biri olan fesleğen, diğer bitkiler gibi bilinçli kullanıldığında pek çok sağlık problemine faydalıdır.
İçeriğinde bol miktarda K vitamini, demir ve kalsiyum bulunmaktadır. Yapılan incelemelerde antioksidan özelliği de tespit edilmiştir. Ayrıca fesleğen salatalarda da kullanılmaktadır.
A vitamini, C vitamini, demir, magnezyum ve kalsiyum ihtiyaçlarını karşılamaktadır.
Fesleğenin bu özelliklerinin yanı sıra balkonlarda ve evlerde süs bitkisi olarak kullanılmaktadır.
Bakalım ben size bugün fesleğen ile neler hazırlamışım? Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@ sabah.com.tr adresinden ulaşabiirsiniz.
Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...
YAPILIŞI: Tavukları zeytinyağında pişiriyoruz. Üzerine soğan biber ekleyip yumuşayana kadar pişiriyoruz. Domates ve sarımsakları da ekleyip en son yeşillikleri ve baharatı koyarak 15 dakika pişmeye bırakıyoruz.
MALZEMELER
PESTO SOSU YAPIMI
YAPILIŞI: Tüm malzemeleri karıştırıyoruz. Blender ile püre haline getiriyoruz. Kuru bir cam kavanozda buzdolabında saklıyoruz.
MALZEMELER
PÜF NOKTASI
Üzerine 0.5 cm kalınlığında zeytinyağı dökülürse iki haftaya kadar kullanılabilir.
FESLEĞENLİ EKMEK
MALZEMELER
YAPILIŞI: 125 ml. ılık suyun içine mayayı ve şekeri koyuyoruz; bir çatal ile eriyinceye kadar karıştırıyoruz. Kenara alarak köpüklenince yaklaşık 10 dakika bekletiyoruz. Un ve tuzu geniş bir kabın içine eliyoruz. Mayalı karışımı, 2 yemek kaşığı yağı ve kalan suyu kabın içine ekliyoruz. Un yedirilinceye dek karıştırıyoruz ve sert bir hamur haline gelmesi için gerekirse biraz daha su ekliyoruz. Bir çalışma tezgahının üzerine un serpiştiriyoruz. Hamuru tezgahın üzerine alıyoruz. Hamura top şeklini veriyoruz ve yoğurmaya başlıyoruz. Hazır olduğunda hamur pürüzsüz ve esnek bir kıvamda olmalıdır. Hamuru, içi yağlanmış bir kabın içine koyuyoruz ve üzerini temiz bir bezle örtüyoruz. Hacmi iki katına çıkana dek yaklaşık 2 saat kenarda bekletiyoruz. Kabarmış hamuru hafifçe unlanmış bir yüzey üzerine alıyoruz ve 2-3 dakika yoğuruyoruz. Hamuru yağlanmış bir fırın tepsisinin içine koyuyoruz ve ellerinizle 1 cm. kalınlığında açarak tepsiye yayıyoruz. Domatesleri üzerine yerleştiriyoruz. Tuz ve karabiber serpiştiriyoruz. Üzerine zeytinyağı gezdiriyoruz. 20-25 dakika pişiriyoruz. Üzerini fesleğen yapraklarıyla süslüyoruz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.