30 dakikada yılbaşı sofrası
Yılbaşı sofrası hazırlamaya bayılıyorum.
Çoğunlukla bu görev bana düşüyor. Bazen açık büfe davet sofraları hazırlarken buluyorum kendimi, bazen de arkadaşlarımı alelacele ağırlamak için oradan oraya koştururken...
Yılbaşı sofrasının olmazsa olması hindidir ancak hindi, vakit alan bir operasyondur.
Önceden haşlanması, ardından fırınlanması, yanındaki kestaneli pilavı gibi epey vakit ve emek alır yılbaşı hindisi yapmak. Eğer bugün çalışıyorsanız ve fazla vaktiniz olmayacaksa, hindi pişirmeye hiç kalkışmayın derim. Bu akşam için alternatif davet yemeği arıyorsanız, ızgara et üzeri güzel bir sos yeterince havalı olacaktır.
Şimdi size en hızlı, en havalı yılbaşı sofralarından birini kuruyorum. Buyurun İdilika'nın 30 dakikalık yılbaşı sofrasına...
2018 yılı nihayet bitiyor.
Yeni seneden en büyük dileğim; dünyadaki tüm savaşların son bulması, çocukların bu dünyada annesiz-babasız kalmaması, ülkemizin refah içinde yaşaması, devletimizin bekasının devamı ve halkımızın gücünü kaybetmemesidir. Mutfaklarımızda bereket, sofralarımızda birlik beraberlik ve sağlık içinde bir arada olmamızı ise yürekten diliyorum.
YAPILIŞI: İki çorba kaşığı sıvı yağda doğranmış soğanı pembeleşinceye kadar kavuruyoruz. Sarımsak ve zencefili ekleyerek bir dakika kavuruyoruz. Kuşbaşı doğranmış etleri ekliyoruz ve rengi dönünceye kadar harlı ateşte sürekli karıştırarak kavuruyoruz. Baharatları, soya sosunu, limon suyunu ve sıcak suyu ekleyerek karıştırıyoruz. Kaynamaya başlayınca kısık ateşte, kapağı kapalı olarak, et yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz.
MALZEMELER
MEYVELİ YILBAŞI PİLAVI
MALZEMELER
YAPILIŞI: Sıvı yağı kızdırıp yıkanmış pirinci bir-iki dakika kavuruyoruz. Üzerine küp doğradığınız ayvayı da ilave ederek iki-üç dakika daha kavurmaya devam ediyoruz. Üzerini geçecek kadar su ekleyip orta ateşte pişmeye bırakıyoruz. Suyu yarı yarıya çekince üzerine doğranmış kuru kayısı, üzüm ve incirleri ilave ediyoruz. Suyunu tamamen çekince kısık ateşte beş dakika daha pişirip altını kapatıyoruz.
PANCAR ÇORBASI
MALZEMELER
YAPILIŞI: Pancar, havuç, soğan ve patatesleri soyarak küçük küçük doğruyoruz. Düdüklü tencerede zeytinyağını çok az kızdıyoruz. Tencereye önce soğan ve sarımsaklarımızı atıyoruz, biraz çevirdikten sonra doğradığımız tüm malzemeleri ekleyerek iki-üç dakika kavuruyoruz. Daha sonra et suyunu ve tuzunu da ekleyip kapağını kapatıyoruz. Düdüklü tencerede 10 dakika kaynattıktan sonra pürüzsüz bir kıvam alana kadar blenderdan geçiriyoruz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.