İDİL ÇİMRİN

Sofraların lezzeti şakşuka

Merhaba... 'Şakşuka, şakşuka, şaka da şuka' diye dilime dolanan şarkıdan yola çıkarak, şakşuka konusunu masaya yatırmaya karar verdim. Kimine göre meze, kimine göre sebze yemeği ama ne olursa olsun hep lezzetli. Yemeklerin yancısı, gönülleri derinden fetheden şakşukayı yapmak oldukça kolay. Başrolde patlıcanın olduğu, domates, biber gibi sebzelerin lezzetine lezzet kattığı enfes tarifleri sizler için hazırladım. Bir adet en gelenekselinden şakşuka, bir tane annemle yaz boyunca yaptığımız fırında sağlıklı şakşuka, bir de mis gibi süzme yoğurtlu şakşuka.. Bakalım beğenecek misiniz..Hadi başlayalım.
SAĞLIKLI ŞAKŞUKA
YAPILIŞI: Sebzeleri doğrayıp fırın kağıdı serilmiş tepsiye koyuyoruz. Üzerlerine küçük küçük doğranmış sarımsakları, tuzu, karabiberi ve zeytinyağını ekleyip karıştırıyoruz. 180 derece fırında pişiriyoruz. Sos için; yağa sarımsakları ekleyip 1-2 dakika pişiriyoruz, daha sonra domatesleri ve tuzu ekliyoruz. Suyunu çektikten sonra sebzelerin üzerine döküp karıştırıyoruz.
MALZEMELER
5 adet patlıcan
6 adet kabak
5 adet havuç
8 adet yeşil biber
8 kırmızı kapya biber
5 diş sarımsak
3-4 kaşık zeytinyağı
Tuz
Karabiber
SOSU İÇİN:
3 domates rendesi
2 kaşık zeytinyağı
3 diş doğranmış sarımsak
YOĞURTLU ŞAKŞUKA
YAPILIŞI: Sırasıyla patlıcan, kabak ve patatesleri kızartıp servis tabağına alıyoruz. Süzme yoğurdu hafif sulandırıp tuzla çırpıyoruz ve sebzelerin üzerine döküyoruz. Pulbiber serperek servis ediyoruz.
MALZEMELER
2 adet patates
2 adet patlıcan
2 adet kabak
1 kase süzme yoğurt

ŞAKŞUKA
MALZEMELER
4-5 adet patlıcan
2-3 adet yeşil biber
1 adet kuru soğan
4 diş sarımsak
4-5 adet domates
1 tatlı kaşığı salça
1 çay bardağı su
1 çay kaşığı şeker
Tuz
İstenilen baharatlar
Kızartmak için sıvı yağ
YAPILIŞI: Patlıcanları küp küp doğruyoruz. Tuzlu suya koyup bir müddet bekletiyoruz. Soğan ve biberleri ince ince doğruyoruz. Domatesleri de küçük küpler halinde doğruyoruz. Sarımsakları eziyoruz. Patlıcanları kızgın yağda kızartıyoruz. Sosu için; tavaya 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ koyuyoruz. Soğan, biber ve sarımsakları yağda kavuruyoruz. Ardından salçayı ekliyoruz. Bir süre sonra da domatesi, tuzu, baharatları ve şekeri ekliyoruz. Suyunu çekince sosu patlıcanlarla harmanlayıp servis ediyoruz.
KONSERVESI DE YAPILABILIR
Şakşukalarınızı patlıcanın en bol dönemlerinde hazırlayıp kış için ya da daha pratik olması için saklayabilirsiniz. Bu şekilde hazırda bulunan şakşuka konservelerinizi istediğiniz zaman çıkartıp tüketebilirsiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.