İftarda Şanlıurfa’dayız
İdilika'nın Mutfağı'nda bugün Şanlıurfa'dayız. Dünyanın ilk beş mutfağı arasında sayılan Türk mutfağı ve özelde Urfa mutfağı, mutfak kültürümüzün en önemli temel taşlarından biri. Urfa mutfağı; dünyada ve Türkiye'de müstesna bir yere sahip. Urfa mutfağını böylesine özel hale getiren, sahip olduğu tarihsel ve kültürel birikim... Şanlıurfa, bu tarihsel ve kültürel birikimiyle dünya kültürel mirasına giren bir şehrimiz...
EN ESKİ ŞEHİRLERDEN
Dünya coğrafyasında ise kuruluş tarihi bilimsel olarak tespit edilemeyen birkaç şehirden biri. Bu da Urfa'nın en eski yerleşim yerlerinden biri olduğunu gösteriyor. Neredeyse yapılan her yeni arkeolojik kazıda, Urfa'nın tarihinin biraz daha eskiye uzandığına dair deliller elde ediliyor. Görünen o ki; zaman geçtikçe Urfa'nın tarihi eskiye doğru gidiyor. İftar soframız için, bakalım Urfalıların en meşhur lezzetleri nelermiş...
PATLICANLI URFA KEBABI
MALZEMELER
YAPILIŞI:
Kıyma ve baharatları iyice yoğuruyoruz. Patlıcanları alacalı soyuyoruz ve halka halka kesiyoruz. Tuzlu suya atıp acısının çıkmasını sağlıyoruz. Bir patlıcan halkası, bir parça köfte şeklinde yuvarlak tepsiye arka arkaya diziyoruz. Aralarına köy biberi serpiyoruz. Ortaya dörde bölünmüş domatesi koyuyoruz. Üzerini folyo ile kapatıp önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında pişiriyoruz.
PÜF NOKTASI
Dana kıyması kullanacaksanız, mutlaka içine kuyruk yağı ilave etmelisiniz. Aksi halde lezzetli olmayacaktır.
AĞZI YUMUK
MALZEMELER
HAMURU İÇİN:
YAPILIŞI:
Öncelikle hamuru hazırlıyoruz ve dinlenmeye bırakıyoruz. Kıymayı tavaya alıp suyunu salana kadar kapağı kapalı şekilde pişiriyoruz. Suyunu saldıktan sonra kapağı açıp ceviz içini ekliyoruz. Ceviz içlerini ekledikten sonra pul biber, tuz, karabiber ve doğranmış maydanozları ilave ediyoruz. Ocağı kapatıp soğumasını bekliyoruz. Hamurdan bezeler koparıp un alarak merdaneyle tabak büyüklüğünde açıyoruz. Kıymalı harcı ortaya koyuyoruz. Hamurun kenarlarını kat kat kıvırıp kızartıyoruz.
BOSTANA
MALZEMELER
SOS MALZEMESİ:
YAPILIŞI:
Bütün sebzeleri doğrayabildiğimiz kadar minik doğrayıp bir kaseye alıyoruz. (Ben sosu için zeytinyağ kullandım, siz istediğiniz sıvı yağı kullanabilirsiniz) Yağ, nar ekşisi, pul biber, nane, tuz ve limon suyunu iyice çırpıyoruz. Sosu domates harcıyla buluşturup güzelce karıştırıyoruz. Servis tabağına alıp bekletmeden servis yapıyoruz.
ŞILLIK TATLISI
MALZEMELER
YAPILIŞI:
İki yumurta, iki su bardağı un ve dört su bardağı suyu akıcı bir kıvam alana kadar çırpıyoruz. Bir krep tavası alıyoruz ve tereyağı ile yağlıyoruz. Birer kepçe olacak şekilde döküp arkalı önlü pişriyoruz. Şerbeti için; bir kaşık tereyağ erittikten sonra 600 gr. şeker ve üç su bardağı su ilave edip kaynamaya bırakıyoruz. Ceviz içini dövüyoruz ve az miktarda toz şekerle harmanlıyoruz. Şıllık kreplerinin aralarına serpiştirip şerbetini sıcak sıcak döküyoruz. Şerbetini çeken şıllık tatlımızı servis ediyoruz.
PÜF NOKTASI
Yuvarlak bir tepsiye hiç boşluk kalmayacak şekilde krepleri dizin. Üzerine şekerli ceviz serpip tekrar üzerini kreplerle kaplayın ve şerbet dökün. Dilim dilim servis edin.
CİĞER ŞİŞ
MALZEMELER
SERVİS EDERKEN:
YAPILIŞI:
Ciğerleri kasabımıza kuşbaşı kestiriyoruz. Eve gelince yıkayıp suyunu süzdürüyoruz ve tuzla karıştırıyoruz. Kuyruk yağlarını minik minik kesiyoruz. Çöp şişleri alıyoruz ve ciğerleri geçirmeye başlıyoruz. İki-üç ciğerde bir kuyruk yağı geçiriyoruz. Mangal imkanımız varsa mangalın üzerinde, yoksa döküm tava üzerinde arkalı önlü pişiriyoruz. Ardından üzerlerine kimyon serpiyoruz. Soğanları piyazlık doğrayıp sumakla ovuyoruz. Sac ekmeğinin üzerindeki ciğer şişleri, yanına sumaklı soğan salata ile servis ediyoruz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.