İDİL ÇİMRİN

Domatesin çekirdeği kırmızı kırmızı

Herkese merhabalar.
İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, hazır domatesin mevsimiyken ve fiyatı en düşük rakamları görmüşken, biz Türklerin en sevdiği saklama usullerinden biri olan domates konservesi yapmayı anlatıyorum.
Ben bu sene konserve yapmak için sırık adı verilen incecik kabuklu, bol etli ve mis kokulu domatesleri seçtim.
Sizler pazarcılarla anlaşıp ellerinde kalan ezik domateslerden yapabilirsiniz.
Konserve domatesleri bütün yemeklerde kullanabileceğiniz gibi, menemen, makarna sosu olarak da kullanabilirsiniz.
Diğer yandan her sene mutlaka yaptığım biri patlıcanlı domatesli, diğeri maydanozlu domatesli iki adet ezme konserve tarifim var ki gerçekten arşiv niteliğinde.
Mutlaka deneyin ve tarifini saklayın.
DOMATESİN TARİHÇESİ
Domatesin ilginç bir tarihi vardır. Bolivya ve Peru'da yabani sarı renkli bir domates türü bulunmuş ve sonra Meksika'da yetiştirilip Kristof Kolomb'un Amerika'yı keşfinden sonra Avrupa'ya gönderilmiş. Çok geçmeden kırmızı türleri de ortaya çıkmış.
Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@ sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz.
Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...
EZME DOMATES
MALZEMELER
3 kg. domates
10 adet kırmızı kapya biber
1 kase dolusu cin biber
1 bağ maydanoz
15 diş sarımsak
1 çay bardağı tuz
3 su bardağı sirke
Sıvıyağ
YAPILIŞI: Kırmızı kapya biberleri fırında közlüyoruz ve rondodan çekiyoruz.. Diğer tüm malzemeyi de rondodan çekiyoruz. Büyük bir kasede bütün malzemeleri sirkeyi de ekleyerek karıştırıyoruz. Hepsini kaynatıyoruz. Sıcakken kavanozlara dolduruyoruz. Kavanozun kapağını kapatıp ters çeviriyoruz.
PÜF NOKTASI
Sirke ve maydanozu en son eklerseniz, çok daha lezzetli bir meze olacaktır.
KONSERVE DOMATES
MALZEMELER
50 kg. domates
1 kg. kırmızı kapya biber
Tuz
Ayçiçek yağı

KONSERVE KAHVALTILIK SOS
MALZEMELER
3 adet patlıcan
2 tane kırmızı dolmalık biber
1 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı acı biber salçası
2 diş ezilmiş sarımsak
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı nane
Yarım çay bardağı sıvı yağ
1 çay kaşığı tuz
YAPILIŞI: Patlıcanlı kahvaltılık sos yapımı için; öncelikle fırın tepsisi içerisine alüminyum folyo serip patlıcan ile biberleri tepsiye yerleştiriyoruz ve közlüyoruz. Közlenen patlıcanı ve biberleri fırından alıp kabuklarını soyuyoruz. Közlenen patlıcanları robotta çekerek hafif eziyoruz. Biberleri minik minik doğruyoruz. Diğer tüm malzemelerle beraber karıştırıyoruz. Bir taşım kaynatıp sıcakken kavanozlara dolduruyoruz, ağzını kapatıp ters çeviriyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.