Mantarın hikayesi
İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, binlerce yıldır gerek gıda, gerekse tıbbi amaçlarla kullanılmış olan mantarı mercek altına alıyorum.
Mantarlar, her ne kadar daha önceleri bitki olarak kabul edilmişlerse de; bugün geldiğimiz noktada artık mantarlar alemi de diyebileceğimiz farklı ve zengin tür çeşitliliğine sahip canlılar olarak kabul ediyoruz.
MANTAR FESTİVALI
14 binin üzerinde mantar türü olsa da bunların sadece 3 bin çeşidi yenen mantarlar olarak dünya mutfaklarında yer edinebilmiştir.
Mantarlar, tarih boyunca insanların merakını cezbeden canlılar olmuşlardır.
Gerek antik dönem, gerek yakın zaman içerisinde bu özelliklerini hep korumuşlardır.
Firavunlar, mantarlara çok büyük bir değer verirken, Yunanlılar, mantarları savaşlarda savaşçıları için güç veren büyük bir besin kaynağı olarak görmüşlerdir.
Çinliler mantarları, sağlıklı bir gıda kaynağı olarak görürken, Romalılar ise Tanrı'nın bir hediyesi olarak kabul etmişler, adına festivaller düzenlemişlerdir.
Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@ sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz.
MANTARLI BÖREK
YAPILIŞI: Mantarları yıkıyoruz ve ince ince doğruyoruz. İçi için; doğradığımız soğanı, biberi ve domatesi sıvı yağda kavuruyoruz. Üzerine mantarları, limon suyunu ilave edip suyunu salıp çekene kadar pişiriyoruz. Baharatları ve tuzu ilave edip karıştırıyoruz. Sosu hazırlayıp yarısını yufkanın üzerine döküp her tarafına yayıyoruz. İkinci yufkayı üzerine serip kalan sosu döküyoruz. Üçüncü yufkayı serip 16 parçaya bölüyoruz. Her parçaya harçtan paylaştırıyoruz. Sigara böreği sarar gibi sararak yumurta sarısı sürüyoruz ve fırında pişiriyoruz.
SOS İÇİN:
İÇİ İÇİN:
MANTAR ÇORBASI
YAPILIŞI: Mantarları limonlu suya doğruyoruz. Tereyağını eritip zeytinyağı ekliyoruz ve mantarları ısınan yağda sote ediyoruz. Kavrulduktan sonra soğanları, sarımsağı ve unumuzu ekliyoruz. Biraz çevirip suyunu ekliyoruz. Kaynayınca bir bardak sütü ekliyoruz. Ocaktan inmeye yakın tuzunu atıyoruz. Kaselere paylaştırarak servis ediyoruz.
MALZEMELER
FIRINDA MANTAR GRATEN
MALZEMELER
BEŞAMEL SOS İÇİN:
ÜZERİ İÇİN: Kaşar peyniri
YAPILIŞI: Sebzeleri doğruyoruz. Tavaya sıvı yağı koyup sebzeleri kavuruyoruz. Salçayı ekleyip biraz daha kavuruyoruz. Az miktarda su koyup salçanın sulanmasını sağlıyoruz ve mantarı ve baharatları ekleyip karıştırıyoruz. Biraz kavurup borcama alıyoruz. Beşamel sos için; tencereye yağı alıp eritiyoruz. Sonra unu ekleyerek karıştırıyoruz. Bir-iki dakika kavurup azar azar sütü ekleyip karıştırıyoruz ve kaynamaya bırakıyoruz. Muhallebi kıvamından daha cıvık olunca altını kapatıyoruz ve yemeğimizin üzerine döküyoruz. Üzerine kaşar peyniri rendesi serpiyoruz ve 200 derece fırında pişiriyoruz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.