Ev yapımı sokak lezzetleri
İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, hemen hemen herkesin dışarıda satın alıp yemekten hoşlandığı tavuk döner, şeftalili dondurma ve baharatlı patatesin evde yapılışlarına yer veriyorum.
Biz Türk kadınları çocuklarımıza ve ailemize, sokakta aldığımız bir yiyeceği yedirmeme konusunda çok titiz davranıyoruz. Hatta hepimizin ağız birliği yapmışçasına söylediği bir söz vardır: 'Nerede, nasıl, hangi şartlarda yapıldığını bilmediğim bir yiyeceği çocuğuma yedirmem.' İlla ki nasıl yapıldığını bildiğimiz ve hijyeninden emin olduğumuz yemekleri sunmak isteriz.
İşte bu duyguyla ben de sevilen sokak lezzetlerini evde yapma hevesine kapıldım. Reçeteleri hazırlarken çok eğlendim, umarım siz de evlerinizde denerken aynı şekilde eğlenirsiniz.
Size sağlıklı lezzetleri yazdım. Bugünlük benden bu kadar. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileğiyle... Hepinize afiyet olsun.
BAHARATLI PATATES
YAPILIŞI: Kabuklarını soyduğumuz ve elma dilimi şeklinde kestiğimiz patatesleri zeytinyağı, toz kırmızı biber, kekik, biberiye, rendelenmiş sarımsak ve tuz ile karıştırarak harmanlıyoruz.
Yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine baharatlı patatesleri yayıyoruz. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında, 25-30 dakika pişiriyoruz.
TAVUK DÖNER
MALZEMELER
YAPILIŞI: Tavukları çok ince doğruyoruz. Yağ, yoğurt, salça ve sarımsağı karıştırıp baharatları ekliyoruz. Bu sosu, tavuklara iyice yediriyoruz. Tavukları teflon tavada, kısık ateşte pişiriyoruz.
ŞEFTALİLİ DONDURMA
MALZEMELER
YAPILIŞI: Süt, salep ve şekeri karıştırıp kaynamaya bırakıyoruz. Kıvam alınca altını kısıp biraz daha koyulaşması için karıştırıyoruz. Koyulaşınca soğumaya bırakıyoruz. Kabuğu soyulmuş şeftalilerin üzerine pudra şekerini ekleyip blendırdan geçiriyoruz. Püre haline gelen şeftalileri iyice soğuyan süte ekleyip çırpıyoruz. Sonra geniş bir kaba alıp buzluğa atıyoruz. Bir saat sonra çıkarıp tekrar blenderdan geçiriyoruz. Bu işlemi beş kez tekrarlıyoruz. Tekrar dondurup kıvamı koyulaşınca servis ediyoruz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.