Diline acı biber sürdüren lezzetler
İdilika'nın Mutfağı' nda bugün, dilimize acı biber sürülmesinden çok mutlu olacağımız lezzetlere yer veriyorum. Bir tanesi, marketlerde cam şişelerde satılan meşhur lezzet acı sosun ev yapımı versiyonu. Bir diğeri, ızgara et ve peynir tabaklarının baştacı acı biber reçeli. Son olarak da ister cin biberi, isterseniz de sivribiber ile hazırlanabilecek olan domates soslu acı biber turşusu. Su koyulmadan sadece domatesin suyu ile yapılan, sos kıvamında bir turşu. Kış yemeklerimize keyifle eşlik eder. Kısırın, hamur kızartmasının yanında nefis olur. Küçük sarı biberler çok acı olmadığı için, bir de zaten domatesle harmanlandığı için çok rahat yiyebileceğiniz bir kıvamda olur acısı. Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@ sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz.
DOMATES SOSLU ACI BİBER TURŞUSU
Biberler yıkayın, suyu süzüldükten sonra saplarını çıkarın ve robottan geçirin. Domatesleri robottan geçirin. İster tam püre yapın, ister biraz daha taneli bırakın. Domatesleri genişçe bir kabın içine alın, biberleri ekleyin. Sirke, şeker ve doğranmış sarımsağı ilave edin. Harcı, dezenfekte edilen cam kavanozlara doldurun ve kapağını kapatın. Turşunuz yedi günde hazır olacaktır.
ACI BİBER REÇELİ
YAPILIŞI: Küp küp doğradığınız biberleri bir tencereye koyun. Üzerine şekeri ekleyip tencerenin kapağını kapatın ve bir gece bekletin. Ertesi gün suyu ve balı ilave edip kaynatın. Bir süre kaynadıktan sonra limon suyunu ilave edin ve reçel kıvamına gelene kadar kısık ateşte kaynatıp kavanoza koyun.
MALZEMELER
EV YAPIMI ACI BİBER SOSU
YAPILIŞI: Biberleri yıkayın, saplarını kesin. Büyük kırmızı biberlerin tohumlarını çıkarın. İri parçalar halinde kesin. Temizlenen biberleri tencereye alın, 1 su bardağı su ile tencerenin kapağını kapatın, yumuşayıncaya kadar pişirin. Pişen biberleri, suyuyla birlikte el blenderiyle iyice parçalayın, ardından süzgeçten geçirip cam bir kaba alın. Kabukların ve tohumların ayrıldığından emin olun. Püre haline gelen biberlerin içine tuz, şeker ve sirkeyi ekleyip iyice karıştırın.
MALZEMELER
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.