30 dakika içinde nefis sofra
Sevgili okuyucular, bugün sizlere nefis bir sofra hazırladık; hem de yarım saat içinde hazırlanabilecek türden. Acı biberli bir spagetti, sucuk köftesi, humus, hafif mi hafif bir yaz tatlısı ve çıtır lahana salatası... Havalı sofralar hazırlamayı ön hazırlık gerektiren ve vakit alan bir şey gibi düşünüyoruz değil mi? Oysa son derece basit. Humusun mutfaklarımıza girişi hiç yeni değil. Kimi kaynaklara göre geçmişi M.Ö. 3000'lere dayanıyor. Kimi kaynaklarsa, humusun yapıldığı ilk nohudun Babil bahçelerinde yetiştiğini öne sürer. Humus, adını Arapça nohut anlamını taşıyan 'hummus' kelimesinden alıyor. Mezopotamya'da yetişen ilk ürünlerden biri aynı zamanda. Antik Roma'da en sevilen sokak yemeklerinden birisi humus benzeri bir yiyecekti. Bakalım benim humus tarifimi beğenecek misiniz, Özellikle sucuk köfteyi hepinizin denemesini öneririm. Sucuk köftesi bana göre çok esprili bir yemek; zira kıymanın içinde, rondodan çekilmiş tercih ettiğiniz bir çeşit sucuk var. Bu durum da köftenizi cok sürprizli yapıyor. Bugünlük benden bu kadar, bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@ sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz.
SUCUK KÖFTESİ
MALZEMELER
YAPILIŞI: Sucuklar minik minik doğanır ve rondoda çekin. İçine kıyma, soğan ve baharatlar ekleyerek robotta çekmeye devam edin. En son ekmek ilavesiyle yoğurun ve şekil verin. Teflon tavada arkalı önlü pişirin. Tahinli patlıcan ezme üzerinde servis edin.
PÜF NOKTASI
Kangal sucuk yoksa kırmızı biber, kimyon, karabiber, yenibahar, zencefil tozu, tarçın, zerdeçal, karanfil, tuz, sarımsak tozu gibi baharatlarla siz de sucuk tadını yakalayabilirsiniz.
LAHANA SALATASI
MALZEMELER
YAPILIŞI:
Karıştırma kabına ince kıyılmış lahana, jülyen doğranmış yeşil biber, rendelenmiş havuç, piyazlık doğranmış soğan ve toz şekeri koyup iyice harmanlayın.
SOS İÇİN: Tüm sos malzemelerini bir tencereye koyun. Orta dereceli ateşte iki-üç dakika kaynatın. Sıcak sosu, karıştırma kabındaki salatanın üzerine gezdirin. Salatayı iyice karıştırıp hemen servis edin.
SPAGETTİ ATOM
MALZEMELER
YAPILIŞI:
Soğan, sarımsak ve Arnavut biberlerini minik minik doğrayıp soteleyin. Üzerine rendelenmiş domates ekleyip pişirin. Acı biber sosunu da ilave edip pişirmeye devam edin. Spagettileri haşlayın, üzerie sosu döküp harmanlayarak servis yapın.
PÜF NOKTASI
Bütçenizin durumuna göre üzerine parmesan rendesi ilave ederek servis edebilirsiniz.
ŞEFTALİLİ YAZ TATLISI
MALZEMELER
MUHALLEBIiiÇiN:
MEYVE SOSU IÇIN:
YAPILIŞI:
Önce margarini tencerede eritip üzerine unu ekleyin. Unu kavurduktan sonra sütü ve şekeri ilave edin, kaynadıktan sonra ocaktan alın. Sosu için; şeftalilerin kabuklarını soyup çekirdeğinden ayırdıktan sonra rondoda çekin. İçine şeker ve nişastayı da ekleyin. Şeftaliler iyice ezildikten sonra bir çay bardağı su ekleyerek kaynatın. Muhallebiyi servis kaselerine paylaştırın. Biraz soğuduktan sonra üzerine sosu dökün. İyice soğuduktan sonra servis edin.
YAPILIŞI: Önce margarini tencerede eritip üzerine unu ekleyin. Unu kavurduktan sonra sütü ve şekeri ilave edin, kaynadıktan sonra ocaktan alın. Sosu için; şeftalilerin kabuklarını soyup çekirdeğinden ayırdıktan sonra rondoda çekin. İçine şeker ve nişastayı da ekleyin. Şeftaliler iyice ezildikten sonra bir çay bardağı su ekleyerek kaynatın. Muhallebiyi servis kaselerine paylaştırın. Biraz soğuduktan sonra üzerine sosu dökün. İyice soğuduktan sonra servis edin.
HUMUS
MALZEMELER
SÜSLEMEK İÇİN:
YAPILIŞI:
Nohutları bir gece önceden ıslatın, düdüklü tencereye alın. Bir taşım kaynatıp çıkan köpüklü suyu dökün. Tekrar sıcak su ekleyip düdüklü tencerede tamamen pişirin. Nohutların kabuklarını temizleyin. Kabuksuz nohutları, 1.5 çay bardağı su ile orta derinlikte bir tencereye alın. Tekrar ocağa koyun, tahta kaşıkla ezerek suyunu hafifçe çektirin. Nohutları blenderdan çekerek püre haline getirin. Nohutlar katı bir hal alacak. İkinci kez kısık ateşe aldığınız nohuda bir çay bardağı ılık su ekleyin. Tahin, limon suyu, ezilmiş sarımsak, tuz ve kimyonu ekleyin. İyice karıştırarak tüm malzemeyi birbirine yedirin. Servis tabağına aldığınız ve yaydığınız humusunuzu kimyon, pul kırmızı biber, sumak, kıyılmış maydanoz ile süsleyin.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.