İDİL ÇİMRİN

Geleneksel lezzetimiz keşkek

Herkese merhaba. İdilika'nın Mutfağı'nda bugün; Türk yemek kültürünün mihenk taşlarından biri olan, bayram ve özel günlerimizin baş tacı yiyeceği keşkeğin hikayesini anlatıyorum. Yavuz Sultan Selim Han'ın ordusunu dinlendirmek ve kışı geçirmek üzere doğduğu şehir Amasya'ya doğru yola çıktığı haber alınır. Yol üzerinde bulunan köylerden birinde bu haberi alan yaşlı bir kadın, ne olursa olsun padişahını evine buyur edecek bir tabak aş ikram edecektir. Ancak yemeğe lezzet verecek olan etin az olduğunun fark edilmemesi düşüncesiyle önce toprak küpün en altına az etli kaburgaları yerleştirir. Üzerine bir tas yarma, bir tas da nohut ilave edip su ile doldurur. Fırında saatlerce kaynayan kaburga etleri lokum gibi erimiştir. Yemeğin görünüşü ilk bakışta memnun etmez askerleri. Askerin biri yaşlı kadına dönerek; "Keşke etli olsaydı" der. Kadın tahta kepçeyi küpün içine daldırır, karıştırır, kaburganın üzerinde olan etleri küpün üzerine çıkarır. "Hele şimdi bak oğul" der. Padişah bu yemeği afiyetle yediği gibi, aşçıbaşısına da bu yemekten yapmasını, bütün orduya dağıtılması emrini verir. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...
ETLİ KEŞKEK
MALZEMELER
1 orta boy kase keşkeklik buğday
1 çay bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı tereyağı
300 gr. kuşbaşı et
1 adet kuru soğan
1 kaşık toz biber
1 kaşık kimyon
YAPILIŞI: Buğday, düdüklü tencerede haşlanır. Üzerine üç kase su dökülür. Sonra et ve doğranmış kuru soğan eklenir. Tuz ve kırmızı biber ilave edilip 45 dakika pişirilir. Soğuyunca düdüklünün kapağı açılır ve üzerine pilav boşaltılır. Üzerine bir kaşık kimyon serpilir. Tereyağı ve sıvı yağ bir tavada ısıtılıp kimyonlu pilavın üzerine boşaltılır. Sıcak sıcak servis edilir.
TAVUKLU KEŞKEK
MALZEMELER
2 su bardağı aşurelik buğday
1 adet bütün tavuk göğsü
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı toz biber
Tuz
Karabiber
YAPILIŞI: Buğdaylar yıkanıp ılık su içerisinde iki saat bekletilir. Ardından süzülüp düdüklü tencereye alınır ve su eklenip iyice pişirilir. Tavuk göğsü de ayrı bir tencerede haşlanır. Haşlanan tavuk etleri kemiklerinden ayrılıp güzelce didiklenir. Haşlanan buğdayların suyu süzülür ve bir tencereye alınır. Buğdayların üzerine iki su bardağı tavukların haşlama suyundan eklenir. Kısık ateşte tahta kaşık yardımı ile sürekli karıştırılarak beş dakika pişirilir. Daha sonra içine didilmiş tavuk eti eklenip karıştırılır. Hazırlanan tavuklu keşkek, içinde kaşar varmış gibi sünmeye başlayana kadar karıştırarak pişirmeye devam edilir. Son olarak tuz ile karabiber eklenip karıştırılır ve ocaktan alınır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.