Baş ucumdaki portakal
Zengin C vitamini içeriği sebebiyle kış aylarında yakalandığımız hastalıklarda hep baş ucumuzda bulunan, büyüklerin tüm sağlık tavsiyelerinin baş kahramanı olarak rolünü kimseye kaptırmayan bir meyvedir portakal. Meyvesinin dilim dilim yenmesinin yanı sıra, kabuğunun rendelenmesi efsanevi aromalara sebep olur.
İdilika'nın Mutfağı bugün hem reçeli, hem konservesi yapılan, etli dilimleri olan, doğal suyu ve keskin tatlı lezzetiyle meşhur, mis kokulu mayhoş meyve portakal ile doldu taştı. Tavuk suyu çorba her daim iç ısıtan ve şifa dağıtan imajıyla öne çıkan bir çorba çeşididir.
Bugün tavuk suyuna çorbaya yeni boyut kazandırarak kış sofralarında daha besleyici bir hal almasını sağlamak istedim ve içine portakal suyu ilave ettim.
Portakal; somon, ördek ve portakal kabuğu ile pişen papaz yahni gibi birçok tuzlu ana yemeğe de aroma vermiştir.
Ben de avcı böreğinin iç harcını havuçtan hazırladım ama aromasında portakal var. Aromatik tatları seviyorsanız, işte tarifi...
PORTAKAL AROMALI TAVUK SUYU ÇORBA
MALZEMELER
MEYANESİ İÇİN:
YAPILIŞI:
Öncelikle tüm çorba malzemesini tencereye aktarın ve kaynatın. Ayrı bir kapta meyane malzemesini çırpın. Çorbanın suyundan bir kepçe alıp ılınması için meyaneyle karıştırın, yavaş yavaş çorbaya ilave edin.
PORTAKALLI BALKABAĞI TATLISI
MALZEMELER
SERVİS İÇİN:
YAPILIŞI: Balkabaklarının üzerine portakal dilimlerini dizin. Toz şeker ve bir su bardağı su ilave edip kısık ateşte pişirin. Üzerine kaymak ve Antep fıstığı koyarak servis edin. Bir kere bu tatlıyı deneyin, bir daha kabak tatlısını portakal olmadan pişirmeyeceksiniz. Bu konuda o denli iddialıyım. Bir aile geleneği olarak bizler, balkabağı tatlısını daima portakal ile pişiriyoruz. Portakalın suyu kabağa nüfuz ediyor ve servis ederken en üste eklenen portakal reçeli dilimleri kapış kapış yeniyor.
PORTAKALLI HAVUÇLU AVCI BÖREĞİ
MALZEMELER
KREP İÇİN:
İÇ MALZEMESİ İÇİN:
KIZARTMAK İÇİN:
YAPILIŞI: Krep malzemesini çırpıp yağladığınız krep tavasına birer kepçe dökün. Arkalı önlü pişirin. İç malzemesi için sarımsak, rendelenmiş soğan ve rendelenmiş havucu, portakal suyuyla pişirip soğutun. Portakal kabuğu rendesi ilave edin. Kreplerin içine pişmiş havucu ve peynirleri koyup rulo halinde sarın. Krep rulolarını önce çırpılmış yumurtaya, sonra ekmek kırıntısına bulayıp kızgın yağda kızartın ve ortadan ikiye keserek ara sıcak olarak servis edin.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.