Şifa veren çorbalar
İdilika'nın Mutfağı'nda bugün; soğuyan günlere yakışır, içinizi ısıtacak ve şifa olacak üç orijinal çorba tarifi ile karşınızdayım. Çorbada benim de bir tutam tuzum bulunsun diyerek tam hasta çorbası diye adlandırabileceğimiz lezzette kış çorbaları hazırladım. Çorbaları hazırlarken, çorbanın tarihine de göz atıp öğrendiklerimi sizinle paylaşmak istedim. Bin yıllık geçmişe sahip olan çorba, ilk dönemler kaynama şeklindeki pişirme tekniği bulunmadığından meşe palamudu gibi bitki ve hayvan kabukları içinde yapılmıştır. Ortaçağ'da ise üzerinde buharı tüten, içinde et ve sebze suyunun piştiği tencereler görülürken, bu da İngilizce'de 'et suyu' anlamına gelen 'soup'un özünü oluşturmuştur. Bugünlük benden bu kadar. Şimdiden hepinize afiyet olsun...
TERBİYELİ SEBZE ÇORBASI
TERBİYESİ İÇİN:
YAPILIŞI: Temizleyip yıkadığımız sebzeleri iri iri doğrayıp tencereye alıyoruz. Üzerine sekiz-dokuz su bardağı su ilave ediyoruz. Tuz ve karabiber ilave edip sebzeler yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz. Tereyağında unu kavuruyoruz. Kavurduğumuz unu sebzelerin içine koyup hepsini blender'dan geçiriyoruz. İnce ince kıydığımız dereotunu ilave ediyoruz. Limon ile servis ediyoruz.
SÜTLÜUN ÇORBASI
MALZEMELER
YAPILIŞI: Yağı eritiyoruz, unu kokusu çıkana kadar kavuruyoruz. Sütü ekleyip karıştırıyoruz. Üzerine suyu ekleyip kaynayana kadar karıştırıyoruz. Tuz ekleyip servis ediyoruz.
EKŞİLİ SARIMSAKLI TAVUK ÇORBASI
MALZEMELER
ÜZERİ İÇİN:
YAPILIŞI: Tavuk bulyonu, bir bardak sıcak suda eritiyoruz. Tencereye yağı alıp eritiyoruz ve unu ilave edip kavuruyoruz. Üzerine tavuk suyunu ve yeterince suyu ekleyip karıştırıyoruz. Kaynadıktan sonra ezdiğimiz sarımsağı ilave ediyoruz. Üzerine, tava içinde kırmızı biberle erittiğimiz tereyağını ekliyoruz. Servis ederken sos ve arzuya göre sirke ilave ederek servis ediyoruz.
PÜF NOKTASI
Un, tereyağında karıştırılarak kokusu çıkıncaya kadar kavrulmalıdır.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.