Karagöz ile Hacivat’ın sofrası
İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, Karagöz ile Hacivat'ın memleketi Bursa'ya konuk oluyoruz. İlk bakışta direkt Osmanlı lezzetlerinin hakim olduğunu gözlemlesem de, Bursa mutfağını biraz inceleyince göçmen etkisini hemen fark ettim. Bursa'ya özgü en meşhur sokak lezzetlerini bizzat yerlerinde tadıp değerlendirince de sizlerle paylaşmam kaçınılmazdı. Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@ sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile.
CANTIK
MALZEMELER:
YAPILIŞI: İlk önce yoğurma kabına kuru maya, şeker ve süt alınır ve 10 dakika bekletilir. Köpüren mayaya diğer sıvılar ve en son un eklenir. 45 dakika mayalanması için beklenir. Tüm iç harç malzemeleri karıştırılır ve dolapta dinlenmeye bırakılır. Mayalanan hamurdan arzu edilen büyüklükte bezeler ayrılır ve her biri daireler şeklinde açılır. Açıldıktan sonra tepsiye dizilir, üzerine yumurta sarısı sürülür ve iç harç koyulur. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında pişmeye bırakılır.
BURSA'NIN CEVİZLİ LOKUMU
MALZEMELER
İÇ HARÇ İÇİN:
ÜZERI İÇİN:
YAPILIŞI:
Hamur için verilen tüm malzemeler yoğrulur, mayalanmaya bırakılır. Mayalanınca sıvı yağ dökülen tezgahta el yardımıyla hamur büyütülür. Tekrar sıvı yağ sürülüp üzerine eşit olarak iç harcı dökülür. Hamur rulo şeklinde içe doğru kıvrılır, ucunu tutturmak için yumurta sarısı sürülür. Rulo hamurdan üç parmak kalınlığında dilimler kesilip dik bir şekilde tepsiye dizilir. Üzerine önce sıvı yağ, daha sonra yumurta sarısı sürülür ve en son susam serpilip 180 derecelik fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.
BURSA'NIN NEFİS TAHİNLİ PİDESİ
MALZEMELER
HAMURU İÇİN:
ÜZERI İÇİN:
YAPILIŞI: Yoğurma kabına un alınır, ortasına havuz açılır diğer malzemeler ortasına ilave edilir ve yoğurarak yumuşak bir hamur elde edilir. Üzeri streç filmle kapatılır, ılık bir yerde bir saat kadar mayalanmaya bırakılır. Bu arada tahin, toz şeker ve su bir kaba alınır, şeker eriyene kadar iyice karıştırılır ve kenarda bekletilir. İyice mayalanan hamur tekrar biraz yoğurulur ve 9-10 eşit bezeye ayrılır. Her bir beze tezgahın üzerinde parmaklar kullanılarak yuvarlak açılır, ardından ortasına bastırılarak inceltilip kenarları hafif kalın kalacak şekilde havuz şekli verilir. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine alınır. Ortasına hazırda bekleyen tahinli karışımdan 3-4 tatlı kaşığı konur ve kaşığın arkasıyla yayılır. Bezeler bitene kadar bu işlem tekrarlanır. Her pidenin üzerine 1-2 tutam şeker serpilir ve kenarlarına yumurta sarısı sürülür. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında kenarları kızarıncaya kadar pişirilir.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.