Glutensiz çay saati
İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, Çölyak hastalığı tedavilerinde ve glutene karşı intoleransı olan kişilerin programlarında tercih edilen ve son zamanlarda oldukça popüler hale gelen, glutensiz beslenmeye uygun tariflerle karşınızdayım. Bu beslenme şeklinde özetle; içerisinde buğday, arpa, çavdar ve yulaf gibi tahıl ürünlerinin doğal proteini olarak adlandırılan gluten tüketilmiyor.
ETİKETLERİ OKUYUN
Buğdayın genetik yapısının bozulması ile birlikte ortaya çıkan gluten hassasiyeti; yoğun olarak 90'larda diyet ve beslenme tercihleri arasında dikkat edilmeye başlanan önemli konular arasında. Gluten, günlük hayatımızda tahıllar başta olmak üzere sıkça tükettiğimiz birçok besinin içinde bulunuyor. Paketli ürünler, hazır donmuş gıdalar, unlu mamuller ve soslar gibi... Bunlardan kaçınmak için yiyecek etiketlerine iyice bakmanızı öneririm. Paketlerin üzerinde 'gluten içerir' veya 'içermez' ibaresini mutlaka göreceksiniz
DAHA LEZZETLİ
Lezzet bütünlüğü için ekstra olarak badem unu, fındık unu, ceviz unu kullanılıyor. Badem, ceviz ya da fındığı kahve öğütücü ya da değirmenle çekiyorsunuz. Bu unlarla yapılan kekler normalden çok daha lezzetli oluyor.
DEREOTLU GLUTENSİZ POĞAÇA
MALZEMELER
YAPILIŞI:
Tüm malzemeyi iyice yoğurup şekil veriyoruz. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp çörek otu ya da susam ile süslüyoruz. 180 derecede 30 dakika pişiriyoruz.
GLUTENSİZ ŞEKERSİZ BROWNI
MALZEMELER
SOSU İÇİN:
YAPILIŞI:
Browni için; önce yumurtaları çırpıyoruz, ardından diğer malzemeyi ekleyip karıştırıyoruz. Önceden ısıtılmış 160 derece fırında pişiriyoruz. Piştikten sonra üzerine sosu gezdiriyoruz.
PORTAKAL VE KREMALI KIŞ PASTASI
MALZEMELER
KREMASI İÇİN:
YAPILIŞI:
Kek için yumurtaları çırpıp diğer malzemeleri ilave ederek keki 160 derecede 30 dakika pişiriyoruz. Kremayı çiğ olarak hazırlıyoruz. Lezzetini zevkimize göre ayarlıyoruz. Keki ikiye bölüp kremayı sürüyoruz, diğer parçayı üzerine kapatıp krema ile kaplıyoruz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.