Ev yapımı doğal tarifler
Herkese merhaba, İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, bu soğuk kış günlerinde herkesin şikayet ettiği öksürüğe iyi gelecek, aynı zamanda bağışıklığınızı güçlendirecek ev yapımı tariflere yer veriyorum. Öksürük; çoğu zaman bir başladı mı geçmek bilmeyen, can sıkıcı bir sorun. Burun akıntısı, hapşırık vs, daha çabuk geçip gidiyor, ama söz konusu öksürük olunca bir türlü geçmek bilmiyor. Hal böyle olunca; öksürük şurupları, pastiller havalarda uçuşuyor. Bir türlü kesilmek bilmeyen öksürüklere çeşit çeşit çözüm aranıyor, boğaza yapışıp kalan o balgamı sökmek için içilmedik bitki çayı bırakılmıyor. Bu yüzden içinde binbir türlü kimyasal olan öksürük şuruplarını bilinçsizce kullanmak yerine, evde doğal malzemelerle hazırlayabileceğiniz bir öksürük şurubu tarifi vermek istedim. Boğazınız rahatlasın, balgamlar sökülüp gitsin, öksürüğünüz kesilsin... Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@ sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile.
ZENCEFİLLİ ÖKSÜRÜK ŞURUBU
YAPILIŞI: Limon dilimlerini ve zencefili suyun içerisine ekleyerek kaynatın. Sonra balı ilave edin. 15 dakika boyunca bekleyin. Bir cam kasenin içine süzdüğünüz bu karışımı buzdolabında saklayın.
BAHARATLI ÖKSÜRÜK ŞURUBU
MALZEMELER
YAPILIŞI: Balı benmari usulü eritin. Ancak büyük tencere ocakta olmamalı. Kaynar suyun içine bir kase koyun ve balın iyice çözülmesini sağlayın. Eriyen balın içine minik minik doğradığınız acı biberi, suyu, sirkeyi, zencefili, tarçını ve sarımsağı ilave edin. Malzemeleri güzel şekilde karıştırın. Sonra kapaklı cam bir kavanoza koyun ve ışık almayan, kuru bir yerde muhafaza edin. Kesinlikle buzdolabına kaldırmayın. Karışımdan her gün 2 kaşık içecebilirsiniz.
ÖKSÜRÜK ŞURUBU
MALZEMELER
YAPILIŞI: 1.5 su bardağı suyu kaynatın. Su kaynarken kuru soğan ve sarımsakların kabuklarını soyun, güzelce yıkayın ve minik minik doğrayın. Kaynayan suyu cam bir kaseye alın ve içine doğradığınız soğan ve sarımsakları ekleyin. İçinde sarımsak ve soğan parçaları olan suyu soğuyana kadar bu şekilde bekletin. Su soğuduktan sonra bir süzgeç yardımıyla sarımsak ve soğan parçalarını ayırın. Elde ettiğiniz bu suyu, kapaklı cam bir kavanozun içine alın ve üzerine bir limonun suyunu ilave edin. Ardından balı, toz zencefili ve tarçını ekleyin. Karanfil tanelerini havanda ezip toz haline getirdikten sonra karışıma ilave edin. Tüm malzemeleri eklediğiniz kavanozun kapağını kapatın ve çalkalayarak güzelce karıştırın. Malzemeler birbiriyle tamamen karıştığında doğal öksürük şurubunuz hazır demektir.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.