İDİL ÇİMRİN

Yeşil inci mevsimi

İdilika'nın Mutfağ'ında bugün, bahar aylarının olmazsa olmazı, baklagillerin yeşil incisi bezelyeli tariflere yer veriyorum. Bezelye; lezzetli ve çok besleyici olduğu kadar, anayurdu bilinmeyen sebzelerden biridir. Eski çağlardan beri Avrasya'da yetiştirildiği biliniyor sadece. Bezelye, dünyanın pek çok yerinde olduğu gibi ülkemizde de bol bol yetiştiriliyor. Bugün size, yapmaktan her daim çok keyif aldığım bezelye çorbasını, bezelye püresini ve bezelyeli spagettiyi anlatıyorum. Bezelye, mevsiminde dondurulmaya çok uygun bir sebzedir. Bu yüzden ilkbahar aylarında bezelyeyi tezgahlarda görür görmez hemen ayıklayıp buzdolabı poşetlerine koyup donduruyoruz. Marketlerde satılan bezelye konserveleri de var. Ancak eğer kendi buzluğumda daha önceden dondurduğum bezelyem yoksa, marketten dondurulmuş bezelye satın alma yolunu seçiyorum. Dondurulmuş sebzeler, konservelerden daha taze ve leziz sonuçlar veriyor. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@sabah. com.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile.

BEZELYE PÜRESİ YATAĞINDA KUZU PİRZOLA
MALZEMELER
1 büyük kase bezelye
1 adet soğan
1 su bardağı süt
2 yemek kaşığı tereyağı
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
Tuz
Karabiber
4 adet kuzu pirzola
2 diş sarımsak
Zeytinyağı
Kırmızı toz biber


YAPILIŞI:
Bezelye püresi için önce bezelyeleri haşlıyoruz. Üzerine süt ve tereyağı ekleyerek rondodan geçiriyoruz. İçine kaşar peyniri ilave edip ezmeye devam ediyoruz. Kuzu pirzolaları; zeytinyağı, sarımsak ve kırmızı toz biber ile marine edip teflon tavada pişiriyoruz. Bezelye püresi üzerinde servis ediyoruz.


KABAKLI VE BEZELYELİ SPAGETTİ
MALZEMELER
Yarım paket spagetti makarna
1 kase bezelye
1 adet kabak
1 yemek kaşığı ay çekirdeği ya da kabak çekirdeği
3 diş sarımsak
1 avuç taze kişniş
Zeytinyağı
Kurutulmuş Arnavut biberi
YAPILIŞI:
Kabakları dilimledikten sonra teflon tavayı ısıtıp arkalı önlü ızgara ediyoruz. Bezelyeleri ve spagettileri haşlıyoruz. Ayrı bir tavada zeytinyağını ısıtıp sarımsağı atıp çeviriyoruz. Kurutulmuş Arnavut biberini elimizle parçalayıp sarımsakların içine atıyoruz. Spagetti, kabaklar ve bezelyeleri de ilave edip hepsini çeviriyoruz.


BEZELYE ÇORBASI
MALZEMELER
500 gr. taze bezelye
1 adet soğan
1 adet patates
1 adet et bulyon
5 su bardağı su
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı tereyağı
YAPILIŞI:
Patatesi ve soğanı ince ince doğruyoruz. Geniş bir tencereye soğanı ve yağı alıp soğanları bir-iki dakika kavuruyoruz. Kavurduğumuz soğanların üzerine patatesleri de ekleyerek biraz daha kavuruyoruz. Son olarak bezelyeleri ilave edip patatesler yumuşayıncaya kadar kavurmaya devam ediyoruz. Beş su bardağı suyu tencereye ilave ediyoruz. Su kaynayınca et bulyonu ekleyip orta ateşte yaklaşık 10 dakika kaynatıyoruz. Hepsini blender'dan geçiriyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.