İftarda Rize’deyiz
Herkese merhaba, bugün iftarda Rize'deyiz. Karadeniz'in cennet köşelerinden biri olan Rize, yöresel tatları ile Türk mutfağına zenginlik katıyor. Karadeniz'e has lezzetleri kendilerine özgü yöntemlerle pişirip sofralara getiren Rizeliler, bölgenin yemek kültürüne de önemli katkı sağlıyor. Bugünlük benden bu kadar. Umarım sizin için seçtiğim Rize lezzetlerini dener ve seversiniz. Hayırlı iftarlar.
PAZI TAVALISI
MALZEMELER
YAPILIŞI:
Soğanlar halka halka doğranıp yağda kavrulur. Haşlanıp süzülen pazılar sıkılarak yağda kavrulmuş soğana ilave edilir. Ezilmiş sarımsak ve tuz konup 10-15 dakika kavrulur.
PEKMEZLI KABAK TATLISI
ÜZERI İÇİN:
YAPILIŞI: Pekmezi tencereye koyun. Üzerine suyu ilave edip kaynatın. Kabakların kabuklarını soyup dilimleyin. Kaynayan pekmezli suya kabakları ilave edin. Kabaklar yumuşayıncaya kadar pişirin. Servis tabağına alın. Üzerine ceviz serpip servis yapın.
RİZE USULÜ MISIR EKMEĞİ
MALZEMELER
YAPILIŞI:
Mısır unu bir kaba koyun. Ortasını açıp sıvı yağ, şeker, tuz ve üç su bardağı sıcak su koyup yoğurun. Suyunu çekince kalan suyu da azar azar ilave edip yumuşak bir hamur hazırlayın. Lahana yapraklarını bir tepsiye dizin, üzerine hamuru dökün. Elinizi ıslatıp hamurun üzerini düzeltin. Önceden ısıtılmış fırında pişirin.
HAMSİ ÇIĞIRTASI
MALZEMELER
YAPILIŞI: Yarım kilo salamura hamsiyi iyice temizleyin. Salamura hamsi bulamazsanız taze hamsi de kullanabilirsiniz. Salamura hamsi kullanacaksanız, tuzunun akması için bol suyla yıkayın ve sonra biraz da su dolu bir kapta bekletin. Sapları temizlenen pazı yapraklarını yıkadıktan sonra ince ince doğrayın. Üç adet orta boy yeşil biberi de küçük küçük doğradıktan sonra pazı yapraklarının üzerine ilave edin. Üzerine piyazlık şekilde incecik doğranan iki adet orta boy kuru soğanı ve yine incecik doğranmış olan yarım demet maydanoz ve bir tutam naneyi ekleyin. Hepsini yoğurun, parçalar kopararak köfte şekli vererek kızartın.
ENİŞTE LOKUMU
MALZEMELER
YAPILIŞI: Eritilmiş tereyağına şekeri ekleyin. Önce elinizle karıştırın, daha sonra mikser yardımıyla çırpın. Daha sonra yoğurdu yumurta sarısını ve karbonatı ekleyip elinizle hafifçe karıştırın. En son aldığı kadar unu ekleyerek yoğurun. 150 derece fırında 10-15 dakika kadar, pembeleşinceye kadar pişirin.
PÜF NOKTASI
Fırından çıkardıktan sonra üstü açık olarak oda ısısında bekletirseniz Rizelilerin sevdiği gibi soğurken sertleşecektir. Yumuşak isterseniz kapalı bir kaba koyup üstünü kapatabilirsiniz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.