İftarda Erzincan’dayız
İdilika'nın Mutfağı'nda bugün iftarda Erzincan'a konuk oluyoruz. Doğu Anadolu Bölgesi illerinden biri olan Erzincan'da çeşitli kültürlerin etkileri görülür. Mutfağı da bu etkilerden nasibini almıştır. Konumu itibariyle tarihi İpek Yolu üzerinde kalan Erzincan'ın mutfağı; Acem ve Arap mutfaklarının da izlerini taşır. Kentin sahip olduğu özgün tarihi doku, mutfak kültürüne de yansımıştır. Yörede geleneksel beslenme düzeni devam etmektedir. Erzincan mutfağında beslenmenin temelini ise; buğday ve buğday ürünleri ile hayvansal gıdalar oluşturmaktadır.
ÇEŞİT ÇEŞİT İSMİ VAR
Erzincan ve Elazığ'da kelecoş, Erzurum'da keleçaşı, Ağrı, Van ve Hakkari'de keledoş adıyla anılan yemek; ufak malzeme değişiklikleri ile kırsal kesimde yapılan etli bir hamur işidir. Evelik otu ise; Sivas iline özgü yöresel yemekler arasında sevilen bir lezzettir. Çobandeğneğigiller ailesinden yapraklı, otsu bir bitki türüdür. Sevgili Erzincanlılar, umarım beğenirsiniz. Bugünlük benden bu kadar, mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...Hayırlı iftarlar.
GENDİME ÇORBASI
MALZEMELER
ÜZERİ İÇİN:
YAPILIŞI: Aşurelik buğdaya iki litre su ekleyerek haşlayın. Haşlanınca kısık ateşe alın. Bir kapta yoğurdu, unu ve yumurta sarısını çırpın. Yoğurdun kesilmesini önlemek için bir-iki yemek kaşığı aşurelik buğdayın kaynayan suyundan çırptığınız karışıma ekleyin, bir-iki kez karıştırıp tencereye boşaltın. Tuzunu ekleyip servis tabağına alın. Bir kapta tereyağını yakmadan kızdırın. İçine nane ve pul biberi de ilave edip bir-iki sefer kez karıştırın, sos olarak çorbanın üzerine ekleyin.
ÇÖKELEK PİYAZI
MALZEMELER
YAPILIŞI:
Salatalık, biber ve domatesleri küçük küçük doğrayın. Maydanoz, nane ve dereotunu ince ince kıyın. Cevizler iri kalacak şekilde parçalayın. Hepsini bir salata kasesine alın. İçine çökelek, pul biber, kimyon ve zeytinyağı ekleyip iyice karıştırarak servis yapın.
GASEFE TATLISI
YAPILIŞI:
Öncelikle kayısıları ılık suda biraz yumuşaması için bekletiyoruz. Ardından iyice yıkayıp bir tencereye alıyoruz. Üzerine toz şekeri ve suyu koyuyoruz, tereyağını da ilave ediyoruz. Tencereyi kısık ateşe koyuyoruz, suyunu çekip kayısıların rengi dönene kadar pişiriyoruz. Kayısıları servis tabağına alıp, üzerine kıyılmış cevizi döküyoruz. Tatlıyı sıcak olarak servis ediyoruz.
ERZİNCAN USULÜ SİRON
MALZEMELER
ÜZERİNE:
SİRONLARI YUMUŞATMAK İÇİN:
SOSU İÇİN:
SERVİS EDERKEN:
YAPILIŞI: Yufkaları rulo şeklinde sarın, iki parmak genişliğinde kesip bir tepsiye koyun. Tereyağını eritin, üzerine sıvı yağı ekleyin. Yağ karışımını yufkaların üzerine kaşıkla dökün. 180 derece fırında üzeri kızarıp kuruyana kadar fırınlayın. Fırından çıkarmaya beş dakika kala sironların üzerine sıcak et suyunu kepçe ile ilave edip tekrar fırına verin. Hem et suyunu içine çekerek lezzetlenecek, hem de siron yufkaları yumuşayacaktır. Üzerine sarımsaklı yoğurt üzerine gezdirin ve fırında bir saat dinlendirin. Üzerine didiklenmiş et koyarak servis yapın.
KAKÜLLÜ PİLAV
MALZEMELER
YAPILIŞI: Kurutulmuş taze fasulyeyi yumuşayana kadar haşlayıp suyunu süzün. Bir tencereye tereyağını koyun, orta ateşte eritin. Üzerine bulguru ilave edip birkaç dakika kavurun, haşlanmış fasulye, tuz ve suyu ilave edip karıştırın. Tencerenin kapağını kapatın, kısık ateşte 15 dakika pişirin. Yarım saat dinlendirdiğiniz pilavı bir kek kalıbına bastırarak koyun. Kalıbı ters çevirerek pilavı servis tabağına alın.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.