İftarda Yozgat’tayız
Herkese merhaba, İdilika'nın Mutfağı'nda bugün iftarda Yozgat'tayız. Tarımın yanı sıra hayvancılığın da önemli yer tutması nedeniyle Yozgat yemek kültürü de tahıl ve et ağırlıklı yemeklerle şekillenmiştir. Yozgat'ın ikliminin sert ve yarı kurak olmasından dolayı iklime uygun tahıl ve baklagiller yetiştirilmesinin yanı sıra bolca yetiştirilen şeker pancarı, soğan, patates ve ayçiçeği sırayı takip eder. Meyve olarak; ayva, badem, kayısı, armut, elma, vişne üreticiliği ve bağcılık Yozgat topraklarının hayata sunduğu armağanlardır. Çiğdem pilavı, desti kebabı, tandır kebabı, katmer, ayva basması, arabaşı, sütlü kabak, bulama çorbası, parmak çörek, peksimet, çap çup, yoğurtlu madılamak, çedeneli kavurga, menengiç kahvesi, Çerkez yemeği, aşure çorbası, salçalı çılbır, pehli, helle, gebol, düğürcük çorbası, patatesli çorba, ak kabak çorbası, katıklı çorba, şalak turşusu, pekmez, sızgıt, patlıcan tavası, bezdirme... Sayamayacağımız yöresel lezzetlerden sizler için seçtiklerimizi umarım beğenirsiniz. Hayırlı iftarlar.
BULAMA ÇORBASI
MALZEMELER
YAPILIŞI: Öncelikle tencereye sıvı yağı koyuyoruz. Sonra yumurtayı ve unu ekleyip iyice çırpıyoruz. Ardından yoğurdu ekliyoruz, haşlanmış döğmeyi koyuyoruz. Sonra nohutunu koyuyoruz ve hepsini karıştırıyoruz. Ardından 1 kase soğuk suyu ekliyoruz. Ocağın altını açıyoruz. Kaynayana kadar karıştırıyoruz. Kaynadıktan sonra kaynamış suyumuzu ekliyoruz. Yemeğimiz piştikten sonra nane ile yağımızı yakıp yemeğimize döküyoruz.
PEZZİK CACIĞI
MALZEMELER
ÜZERİNE:
YAPILIŞI: Pancarın kabuklarını soyup dörde bölüyoruz. Üstünü geçecek kadar su ekleyip haşlıyoruz. (Haşlama suyundan bir su bardağı kullanacağız, suyu ona göre ayarlayabilirsiniz) Soğanı küp küp doğrayıp zeytinyağında soteliyoruz. Salçayı ekleyip bir dakika kadar kavurup bulguru ilave ediyoruz. Üç-dört dakika kadar karıştırarak pişiriyoruz, haşlanmış ve küp küp doğranmış pancarları, ince ince doğranmış kırmızı biberleri, tuzu ve bir bardak pancar suyunu ilave edip tencerenin kapağını kapatıyoruz. Kısık ateşte suyunu çekene kadar pişiriyoruz. Biraz demlenince servis tabağına alıp üzerine sarımsaklı yoğurt gezdiriyoruz. Dilerseniz üzerini kıyılmış maydanozla süsleyebilirsiniz.
ÇİĞDEM PİLAVI
MALZEMELER
YAPILIŞI: Tereyağını bir tavada eritiyoruz, üzerine bulguru ekleyip biraz kavuruyoruz, üzerine tavuk suyunu döküyoruz. Pilav piştikten sonra çiğdemin kök kısmını ve çiçeğini ilave edip dinlendiriyoruz.
İNCIR UYUTMASI
MALZEMELER
YAPILIŞI: İncirleri sıcak su içine koyup bir saat bekletiyoruz. Yumuşadıktan sonra minik küpler halinde doğrayıp bir kaba alıyoruz. Sütü ısıtıyoruz. Yoğurt mayalama sıcaklığından biraz daha sıcak olunca altını kapatıyoruz. Sıcak sütten kepçeyle alıp incirlerin üzerine koyuyoruz. Tahta kaşıkla eziyoruz ya da blender'la biraz parçalı kalacak şekilde çekiyoruz. İncirleri tencereye koyuyoruz, biraz karıştırıp kaselere pay ediyoruz. Üzerini streçle kapatıp temiz bir bezle örtüyoruz. İki-üç saat dinlendirdikten sonra soğuk olarak servis ediyoruz.
ÇAPÇUP MANTI
MALZEMELER
HAMURU İÇİN:
SOSU İÇİN:
YAPILIŞI: Patateslerimizi düdüklü tencerede yarım saat haşlıyoruz. Haşlanan patatesleri çatalla eziyoruz ve içine baharatları koyup karıştırıyoruz. Hamurumuzu yoğuruyoruz ve iki bezeye ayırıp oklavayla açıyoruz. Açtığımız hamuru kare şeklinde kesip parçalara ayırıyoruz. İç harcımızdan ortalarına biraz koyup muska şeklini alacak biçimde sıkıyoruz ağzını kapatıyoruz. Şekil verdiğimiz mantılarımızı kaynamış suda haşlıyoruz. Haşlanan mantılarımızı süzgeçten geçiriyoruz soğuk suyla hafif yıkıyoruz. Tenceremize isteğinize göre yoğurt ve ezdiğimiz sarımsaktan koyup karıştırıyoruz ve mantılarımızı katıp tekrar karıştırıyoruz. Sosu için tavada yağı, salçayı, nane ve pul biberi kızdırıp mantımızı sos ile servis yapıyoruz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.