Ceviz kabuğunda gizlenen lezzet
İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, doğanın bize sunduğu en güzel lezzetlerden biri olan, aynı zamanda Omega 3 zenginliği bakımında şifa deposu bir besin olan cevizden söz edeceğim. Ceviz; çok az sayıda besin türünün içerdiği çok güçlü antioksidan görevi gören elementler barındırır. Bunlardan birisi olan aminoasitler, kalp sağlığının korunmasına yardımcı olurken, Omega 3 yağının içerdiği alfa-linolenik asit, patolojik kan pıhtısını önemli ölçüde engeller. Ayrıca günlük olarak tükettiğiniz üç ceviz, kan şekeri ve kolesterol seviyesini düzenli bir seviyede tutmaya yardımcı olur. Ceviz, Orta Asya sıradağlarının doğal bitki örtüsüdür. Buradan Sincan'a, Kazakistan'a, Türkmenistan'a, İran'a, Irak'a, Azerbeycan'a, Gürcistan'a ve Türkiye'ye yayılmıştır. Bugünlük benden bu kadar. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...
CEVİZLİ ÇİĞ KÖFTE
YAPILIŞI: İsot biberini bir kaseye alıyoruz, üzerine zeytinyağı koyup beklemeye bırakıyoruz. Patatesleri soyup haşlıyoruz. Yoğurma kabına bulguru koyuyoruz, üzerine patatesi haşladığımız sudan iki çay bardağı döküp karıştırıyoruz. Üzerini kapatıp 15 dakika dinlendiriyoruz. Bulguru elimizle ezerek yoğurmaya başlıyoruz. Domates salçası, biber salçası ve bir avuç zeytinyağı ekleyip yoğurmaya devam ediyoruz. Üzerine rendelenmiş soğan, sarımsak ve baharatları ekleyip yoğuruyoruz. Bulgur iyice ezilince patatesleri ekliyoruz. Üzerine zeytinyağı gezdirip hamur gibi olana kadar yoğurarak şekil veriyoruz.
CEVİZLİ ÇORBA
MALZEMELER
ÜZERİ İÇİN
YAPILIŞI: Sarımsak, taze soğan ve cevizleri iyice kavuruyoruz.Üzerine tavuk suyunu ve baharatları ilave ediyoruz. Kısık ateşte 30 dakika kaynattıktan sonra blender'dan geçiriyoruz.
CEVİZLİ KROKANLI ISPANAK SALATASI
MALZEMELER
KROKAN İÇİN:
SALATA İÇİN:
SOS İÇİN:
YAPILIŞI: Öncelikle krokan yaparak başlıyoruz. Cevizleri ortadan ikiye kırıyoruz. Bir teflon tavada şekeri eritiyoruz. İyice erimiş fokurdayan karamelin içine cevizleri atıp beraberce kavuruyoruz. Sıcakken kaşık yardımı ile yağlı kağıdın üzerine döküyoruz ve donmalarını bekliyoruz. Salatayı servis ederken, ıspanakların üzerine kurutulmuş domates ve ceviz krokanlarını paylaştırıyoruz. Sosunu döküp tıraşlanmış parmesan ile servis ediyoruz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.