Mutfakta biberiye kokusu
İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, çok eski çağlardan bu yana bilinen ve kullanılan bir bitki olan efsanevi biberiyeyi konuk ediyoruz. Mısır'daki firavun mezarlarından bile biberiye parçaları çıktığını biliyor muydunuz? Bu bana biberiyenin eski Yunanlar'da ve Roma'da da bilinen ve değer verilen bir bitki olduğunu gösteriyor. Biberiye aynı zamanda aşk tanrıçası Afrodit'e adanmıştır. Daha sonra Avrupa'da gelinlerin düğünlerinde taşıdıkları çiçek buketinin içinde bağlılık simgesi olarak yer almıştır. Biberiye o kadar enteresandır ki; sakızsı, hafif acılı, güçlü ve keskin bir kokusu vardır. Salatalara ve salçalara çeşni katar, et, tavuk, balık yemeklerinin ağır kokularını hafifletir. Sirkeyle karışımından salata sosu yapılır. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...
BİBERİYELİ PİDE
MALZEMELER
YAPILIŞI: Mayayı ve bir yemek kaşığı toz şekeri ılık suda eritiyoruz. Dört su bardağı unu ve iki tatlı kaşığı tuzu geniş bir kapta karıştırıyoruz. Ortasını havuz gibi açıp eriyen mayayı döküyoruz. Bir yandan azar azar zeytinyağı ekleyip yaklaşık 10 dakika yoğuruyoruz. Üzerini streçleyip oda sıcaklığında üç saat bekletiyoruz. Üç saat sonunda iki-üç dakika daha yoğuruyoruz ve yağlı kağıt serili bir fırın tepsisine hamuru yayıyoruz. Parmak uçlarımız ile hamura bastırıyoruz. Hamurun üzerine zeytinyağını, parmesan peynirini, biberiyeyi ve karabiberi serpiyoruz. Kırmızı soğanları piyaz şekilde doğrayarak dilim zeytinlerle birlikte üzerine dizip önceden ısıtılmış 200 derece fırında 20-25 dakika pişiriyoruz.
BİBERİYELİ ANTRİKOT
MALZEMELER
YAPILIŞI: Tavayı ısıtıyoruz ve antrikotları arkalı önlü mühürlüyoruz. Aynı tavanın içine tereyağını ilave edip ezilmiş sarımsakları iki dakika çeviriyoruz. Kırmızı toz biberi ve kimyon tohumlarını atıp antrikotları içine yerleştiriyoruz. Biberiye dallarını etlerin üzerine dizip kapağını kapatıyoruz. İyice piştiğine emin olduğumuzda tuz ilave ediyoruz.
BİBERİYELİ ÇİKOLATA
MALZEMELER
YAPILIŞI: Toz şeker, ılık süt, toz krem şanti ve tereyağını sos tenceresine alıyoruz. Tüm malzemeleri karıştırdıktan sonra kısık ateşte pişiriyoruz. Ortadan ikiye kestikten sonra kazıdığımız vanilya çekirdeklerini ekliyoruz. Kaynamaya başlayan karışımı ocaktan alıp tel süzgeçten geçiriyoruz. Küçük parçalar halinde kırdıktan sonra incecik kestiğimiz bitter çikolataları karışıma katıyoruz. Karışımı, tabanını alüminyum folyo ya da streç filmle kapladığımız bir tepsiye döküp üzerini düzeltiyoruz. Üzerine biberiye ve pul biber serpiyoruz. Oda ısısında dinlendirdikten sonra buzdolabına kaldırıp kıvam alması için bekletiyoruz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.