30 dakikada Uzak Doğu sofrası
Herkese merhaba. Size bugün enfes sürprizlerim var. Baharatlı bonfile dilimleri, soya soslu sebze sotenin içinde gizlenmiş zencefil ve sarımsağın kokusu, ananaslı kaju fıstıklı çilavın tropik tadı ve bütün bunların hazırlığının yalnızca 30 dakikamı almış olması... Yurt dışından misafir geldiyse veya farklı bir kutlama olacaksa ya da misafirler "Geliyoruz, bize sürpriz bir şeyler hazırla" diyorsa, iç malzemelerin çoğunu kendi zevkinize göre değiştirerek çok acele bu sofrayı hazırlayabilirsiniz.
İşte benim uzmanlık alanım bu olsa gerek, 300'ü aşkın bölüm 'İdilika ile 30 Dakika' isimli yemek programı yaptım ve hepsini gerçek zamanlı çekiyorduk.. Yani kronometre başlıyordu ve ben de koştura koştura yemek yapıyor, anlatıyordum. Haldır haldır yemek yapmaya o kadar alışmıştım ki çiğ köfteden pizzaya, İtalyan sofrasından kahvaltı sofralarına 30 dakikada hazırlamaya programlamıştım kendimi. Bir hedef belirleyerek ya da özel bir akşam için sevdiklerimize özel yemek hazırlamanın hazzı benim için bambaşka. Yaptıklarınızı yiyen, "Eline sağlık" diyen, o sofrayı birlikte paylaştığınız birileri yoksa, ne önemi kalıyor o kadar emeğin...
AROMATİK BONFİLE DİLİMLERİ
MALZEMELER
YAPILIŞI:
Teflon tavayı ya da döküm ızgarayı kızdırıyoruz. Çok sıcakken bonfile dilimlerini atıp arkalı önlü mühürleyerek pişiriyoruz. Tereyağını bir tavada eritiyoruz, baharatları ekleyip altını kapatıyoruz. Pişen bonfileleri bu sosa bulayarak sebze sote ile beraber servis ediyoruz.
KAYISILI ÇİLAV
MALZEMELER
YAPILIŞI:
Öncelikle pirinçleri ılık suda bekletiyoruz. Nişastalarının iyice çıkmasını sağlıyoruz. Bir tavada tereyağını ve sıvı yağı eritiyoruz. Pirinçleri yıkayıp suyunu süzdürüp yağın içine alıp kavuruyoruz ve tuz ilave ediyoruz. Bir su bardağı suyu üzerine döküp kapağını kapatıyoruz ve kısık ateşte pişiriyoruz. Mantarları dilimleyip teflon tavada yüksek ateşte soteliyoruz. Kaju fıstıklarını, küp küp doğradığımız kayısıları ve sotelediğimiz mantarları çilav piştikten sonra ilave edip hepsini karıştırarak servis ediyoruz.
SUSAMLI SEBZE SOTE
MALZEMELER
YAPILIŞI:
Sebzeleri minik minik doğruyoruz ve yüksek ateşte ayrı ayrı teflon tavada soteliyoruz. Hepsini birleştiriyoruz. Vok tavaya zeytinyağını koyuyoruz, rendelenmiş zencefil ve rendelenmiş sarımsağı soteliyoruz. Soya sosunu da ilave edip bütün sebzeleri üzerine alıyoruz. Susamları döküp hepsini karıştırarak servis ediyoruz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.