Şeftali mevsimi
Herkese merhabalar. İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, 'Entarisi ala benziyor, şeftalisi bala benziyor' tadında şeftalili tariflere yer verdim. Anavatanının Çin olduğu düşünülen şeftalinin dünyaya buradan yayıldığını öğrendim. Bol sulu ve tatlı bir yaz meyvesi olan şeftali, gülgiller familyasına ait. Eski çağlarda şeftali, Çin'de uzun yaşamın ve ölümsüzlüğün sembolü olarak adlandırılmış. Ömrü 30 yıl olan şeftali ağacının uzunluğu 2 ile 2.5 metre arasında olup ılıman iklimlerde yetişiyor. Ülkemizde en çok Akdeniz Bölgesi'nde ve Bursa ilinde yetiştiriciliği yapılıyor. Türkiye, şeftali üretimi yapan ülkeler arasında altıncı sırada yer alıyor. Şeftalinin faydalarından yararlanmak istiyorsanız, soymadan tüketmelisiniz. Bugünlük benden bu kadar. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...
ŞEFTALİLİ KEK
YAPILIŞI: Yumurta ve şekeri çırpıp maden suyu ve yağı ekliyoruz. Unu, kabartma tozunu ve vanilyayı ilave edip karıştırıyoruz. Düz ve geniş bir kek kalıbını yağlıyoruz. Şeftalinin ikisini unlu bir kabın içine minik minik doğruyoruz. Kalan şeftaliyi ince ince boylamasına dilimliyoruz. Keki döktükten sonra üzerine şeftalileri diziyoruz. 160 derece fırında pişiriyoruz.
ŞEFTALİLİ BUZLU ÇAY
MALZEMELER
SERVİS İÇİN:
YAPILIŞI: Suyu kaynatıyoruz. İçine çayları atıp demlenmesi için 30 dakika bekletiyoruz. Şeftalilerin kabuklarını soyup elma dilimi şeklinde doğruyoruz. Üzerine iki su bardağı su ve bir su bardağı toz şeker ekleyip yumuşayıncaya kadar kaynatıyoruz. Bir adet limonun suyunu sıkıyoruz, diğer limonu kabuklarıyla birlikte dilimliyoruz. Demlenen çayı bir sürahiye alıp kaynattığımız şeftalileri, limon suyunu, limon dilimlerini ve nane yapraklarını ilave ediyoruz. Buzdolabında bekletip servis ediyoruz.
ŞEFTALİLİ YAZ TATLISI
MALZEMELER
MUHALLEBI IÇIN:
MEYVE SOSU İÇİN:
YAPILIŞI: Bir tencerede margarini eritip üzerine unu ekliyoruz. Unu kavurduktan sonra sütü ve şekeri ekliyoruz. Kaynadıktan sonra kapatıyoruz. Sosu için; şeftalilerin kabuklarını soyup çekirdeğinden ayırdıktan sonra rondoda çekiyoruz. İçine şeker ve nişastayı da ekliyoruz. Şeftaliler iyice ezildikten sonra bir çay bardağı su ekleyerek kaynatıyoruz. Servis kaselerine önce muhallebiyi koyup biraz soğutuyoruz, ardından sosu döküyoruz. Soğuduktan sonra servis ediyoruz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.