Sardalya mevsimi
İdilika'nın Mutfağı'nda bugün memleketimin en meşhur balığı olan sardalyayı köşeme konuk almaktan çok büyük mutluluk duyuyorum.
EGE'NİN SARDALYASI
Esasen bizler evlerimizde sardalya balığını içine lor peyniri ve çeşitli yeşillikler koyarak dolma olarak yesek de, belki sizler bu lezzeti yadırgayabilirsiniz diye sizlerle tarifini paylaşmadım. Açıkçası hamsi ile yapabildiğiniz her şeyi bence sardalya ile de yapabilirsiniz. Tavası, mezesi, salamurası... Hem yağlı, hem de minik formuyla sardalya, benim en favori balık tercihimdir her zaman. Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@sabah.com. tr adresinden ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile.
SARDALYA TAVA
MALZEMELER
YAPILIŞI: Sardalya balıklarını temizleyip kılçıklarını ayırıyoruz. Un, tuz, soda, karabiber ve pul biberi karıştırıyoruz. Tavaya sıvı yağı döküp, kızdırıyoruz. Balıkları, hazırladığımız sosa batırıp tavaya alıyoruz. Yüksek ateşte her bir yüzünü 2-3 dakika kızartıyoruz.
ASMA YAPRAĞINDA SARDALYA
MALZEMELER
YAPILIŞI: Ayıklanmış sardalyaları, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, tuz ve biber ile lezzetlendirip 4-5 saat bekletiyoruz. Asma yapraklarına teker teker sarıyoruz. Teflon tavada önlü arkalı pişiriyoruz. Limon ile servis ediyoruz.
SARDALYA DOLMA
MALZEMELER
YAPILIŞI: Balıkların kafasını gövdesinden ayırıyoruz. İçlerini temizliyoruz ve kılçıklarını çıkarıyoruz. Üzerindeki pulları da elimizle temizledikten sonra süzgece alıyoruz. Derin bir kapta soğan, domates, kaşar peyniri, sarımsak, maydanoz, dereotu ve zeytinyağını karıştırıyoruz. Bir adet sardalyayı düz bir zemine seriyoruz ve içine kaşarlı iç harçtan bir tatlı kaşığı koyup üzerine bir sardalyayı kapatıyoruz, ızgara yapıyoruz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.