Kapari lezzeti
İdilika'nın Mutfağı'nda bugün kaparili lezzetlere yer veriyorum. Ege bölgesi başta olmak üzere ülkemizin pek çok yerinde yetişebilen kaparinin tomurcukları ve meyveleri besin maddesi olarak kullanılır. Capparaceae familyasından dikenli bir bitki olarak tanımlanır. Ülkemizin farklı bölgelerinde kebere, keper, gebere, geber otu, kedi tırnağı, menginik, karga kavunu gibi isimlerle de bilinir. Doğada kendi kendine yetişebilen bir bitki olan kapari, toprağı sıkıca kavrar ve geniş alanlara yayılan kökleri sayesinde çalı görünümünü alabilir. Kapari, 150-200 yıl kadar yaşayabilir. Gıda ve kozmetik sektöründe kullanılır. Meyvelerinden turşu ve salamura yapılır.
Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...
SALAMURA KAPARİ
YAPILIŞI: Kaparilerin saplarını ayıklayıp yıkayın ve cam bir kavanoza koyun. Her gün suyunu değiştirerek kaparilerin acısının gitmesi sağlanmalıdır. (15-20 gün) Kaparilerin acısı tamamen gittikten sonra tuz, sarımsak ve sirkeyi ilave edin, turşu tadına gelene kadar yaklaşık 10 gün bekleyin.
KAPARİLİ RUS SALATASI
MALZEMELER
YAPILIŞI: Tüm malzemeyi karıştırın. Servis tabağına alıp servis edin.
KAPARİLİ TAVUK
MALZEMELER
KIZARTMAK İÇİN:
SOSU İÇİN:
YAPILIŞI: İnce dilimlere ayırdığınız fileto tavuk göğüslerinin üzerini streç film ile örttükten sonra inceltin. Un, tuz ve taze çekilmiş karabiberi karıştırın. Tavuk dilimlerini bu karışıma bulayın. Zeytinyağı ve tereyağını kızdırıp tavukları kızartın. Kızartma tavasında kalan yağın üzerine sıcak tavuk suyunu ekleyin. Ardından limon suyunu kattığınız sosu karıştırarak kaynatın. Kapari turşularını tavaya alın. Sosa kıvam ve parlaklık vermesi için tereyağını ilave edin. Sos karışımına kızaran tavukları alın. Sosuyla servis edin.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.