Yer elmasını bilir misiniz?
İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, yer elmalı tariflere yer veriyorum. Yer elmasından genel olarak bahsedecek olursam; öncelikle yumru halinde, kök sapları yenen, besin değeri patatese yakın bir bitki olduğundan söz edebilirim. Ana yurdu Brezilya ve Şili'dir. Avrupa'ya ancak 17'nci yüzyılda getirilip yetiştirilmeye başlanmıştır. Ayçiçeğine benzeyen çiçekler açar. Bitkinin boyu bazı cinslerde, bazı yerlerde iki metreye yaklaşır. Bakalım sizler için hazırladığım yer elmalı tarifleri deneyince beğenecek misiniz? Bugünlük benden bu kadar. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile.
YER ELMALI KEREVİZ
YAPILIŞI: Kereviz, havuç ve yer elmalarının kabuklarını soyup doğruyoruz. Soğanı ince doğrayıp zeytinyağında soteliyoruz. Üzerine doğranmış kereviz, yer elması ve havuç ekliyoruz. Portakalın suyunu ilave ediyoruz. Tuz ve şeker de ekleyip soteliyoruz. Kısık ateşte çok az su ilavesi ile pişiriyoruz.
FIRINDA YER ELMASI
MALZEMELER
YAPILIŞI: Yer elmalarını kabuklarıyla beraber yıkayıp doğruyoruz. Üzerine zeytinyağı, dövülmüş sarımsak ve baharatları ekleyip güzelce karıştırarak baharatları yer elmalarıyla harmanlıyoruz. Karışımı fırın tepsisine alıyoruz ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 25-30 dakika kadar pişiriyoruz.
YER ELMALI ENGİNAR
MALZEMELER
YAPILIŞI: Havuç ve yer elmalarını küp küp doğrayıp haşlıyoruz. Suyunu süzüp ince doğranmış kuru soğanlarla birlikte zeytinyağında çok az kavuruyoruz. Daha sonra içine bir tutam toz şeker ve tuz serpiyoruz. Diğer yandan limonlu sıcak suda bekletilmiş enginarları süzüp tencereye diziyoruz. İçlerini, hazırladığımız havuç, yer elması ve soğan karışımı ile dolduruyoruz. Üzerlerine bir su bardağı ılık su dökerek kısık ateşte 15 dakika pişiriyoruz. Üzerine limon suyu döküp 20 dakika daha pişiriyoruz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.