İDİL ÇİMRİN

Sezon finali

İdilika'nın Mutfağı'nda sonbahar ayları genellikle kışlık hazırlıklar ile geçer. Buzluğa bamya, barbunya, bezelye, taze fasulye atmak, turşular kurmak, sebzeler kurutmak, konserveler hazırlamak bana müthiş keyif verir. Bu sene yaz sezonu ve sonbahar sezonu birbirine karışmış durumda. Hâlâ sıcaklar bitmiş değil. Her sene yaptığım klasik konservelerin dışına çıkıp bu sene enfes üç tane sos hazırladım. Umarım beğenirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile.
KAHVALTILIK SOS
MALZEMELER
1 su bardağı fındık içi
2 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
Yarım su bardağı zeytinyağı
4 yemek kaşığı ufalanmış ekmek içi
2-3 diş sarımsak
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı kuru nane
Yarım çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
1 yemek kaşığı nar ekşisi
YAPILIŞI: Fındık içini mutfak robotunda toz haline gelene kadar çekiyoruz. Üzerine küçük küçük doğranmış ekmek içini ve sarımsağı ekleyerek tekrar çekiyoruz. Daha sonra karışıma diğer malzemeleri ekleyip rondoda iyice çekiyoruz.
ACI SOS
MALZEMELER
2.5 kg domates
1 kase acı biber
15 diş sarımsak
1 dolu yemek kaşığı tuz
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı sirke
YAPILIŞI: Domatesleri rendeleyip 10 dakika kaynatıyoruz. Ardından dilimlenmiş biberleri ekliyoruz. Kaynamaya başlayınca ezilmiş sarımsakları ilave diyoruz. Tuz ekleyip suyunun çoğunu çekene kadar pişiriyoruz. Suyunu tam çekmeden sirke ve yağ koyup biraz daha kaynatıyoruz. Kıyılmış maydanoz ekleyip karıştırıyoruz. Daha sonra kaynar şekilde temiz kuru kavanozlara pay ediyoruz. Ağzı temiz kuru kapak ile sıkıca kapatıp ters çeviriyoruz.
PATLICANLI BİBERLİ EZME
MALZEMELER
4 kg. domates
2 kg. salçalık kırmızı biber
1 kg. patlıcan
Yarım baş sarımsak
Yarım su bardağından biraz fazla zeytinyağı
2 çay bardağı sirke
Tuz
Çupruka
YAPILIŞI: Közleyip kabuklarını soyduğumuz patlıcanları ve biberleri küçük küçük doğruyoruz. Domateslerin kabuklarını soyup doğruyoruz. Közlenmiş patlıcanları, biberleri ve sarımsakları da ilave edip ara sıra karıştırarak domatesler suyunu çekene kadar pişiriyoruz. Domatesler suyunu çekince belender'dan geçiriyoruz. Zeytinyağı, sirke, çubruka ve tuzunu ekleyip sirke suyunu çekene kadar pişiriyoruz. Sıcakken kavanozlara koyuyoruz, ağzını sıkıca kapatıp ters çeviriyoruz. Not: Göçmen yemeklerinin vazgeçilmezi mercimek otu olarak da bilinen çubruka baharatını aktarlardan satın alabilirsiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.