Sofrada Kilis esintisi
İdilika'nın Mutfağı'nda bugün Kilis'teyiz. Kilis mutfağı, kendine has yemekleriyle zengin bir yapıya sahiptir. Yemeklerin temelini et ve bulgur oluşturur, sebze ağırlıklı yemekler de mevsimine uygun olarak yapılır. Kilis mutfağı, Türk ve Halep mutfağı özelliklerini yansıtır. Ön planda yağlı, baharatlı yemekler olduğu gibi zeytinyağlı yemekler de vazgeçilmez türlerindendir. Yörede yetiştirilen yüksek kaliteli zeytinlerden elde edilen zeytinyağı, her Kilislinin mutfağında bulunan vazgeçilmez bir besin malzemesidir.
KİLİS TEŞRUBE
YAPILIŞI: Öncelikle doğradığımız soğanları ve biberleri tereyağında kavuruyoruz. Üzerine etleri koyup suyunu salıp çekene kadar kavuruyoruz. Salçaları ve domatesi ilave edip biraz daha kavurup, sıcak suyu, tuzu ve karabiberi ilave edip düdüklü tencerede etler yumuşayana kadar pişiriyoruz. Suyunu çok koymamızın sebebi, pideleri yemeğin suyu ile ıslatacak olmamız. Yemeğimiz pişerken patlıcanları az yağda kızartıyoruz. Yemeğimiz piştiğinde patlıcanları ilave edip bir-iki taşım kaynatıyoruz. Pideleri doğrayıp servis tabağına alıyoruz. Üzerine yemeğin suyundan koyup sarımsaklı yoğurdu gezdiriyoruz.
CENNET ÇAMURU
MALZEMELER
YAPILIŞI: Teflon bir tepsiyi ateşe koyup kısık ateşte yağı eritin. Kadayıfı tepsiye koyun, elinizce iyice ovalayın. Daha sonra tahta kaşıkla devamlı karıştırarak 10 dakika kavurun. Şekeri koyup beş dakika daha çevirin. Harcı küçük bir tepsiye kaşık kaşık koyup bastırın. Üzerine parça parça kaymak koyup fıstık serpin, ılık servis yapın.
FIRIN YAPMASI
MALZEMELER
YAPILIŞI: Önce zeytinyağını ısıtın, içine iç yağını ilave edin ve soğutun. Bir kaseye bulgur, et ve baharatları koyup ıslatın. Zeytinyağını da ekleyip tekrar yoğurun. Hamur gibi olunca, köfteleri elinize top şeklinde alın ve iki avucunuzun arasında yapma şeklini verin. Fırın tepsisini az yağlayın ve yapmaları tepsiye dizin. Önceden ısıtılmış 185 derecelik fırında pişirin.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.