Çağlalar çıktı meydane hepsi birbirinden şahane
İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, baharın müjdesi çağla bademli tariflere yer veriyorum. Bazılarımız çağlaya ekşiliğinden dolayı papaz eriği muamelesi yapar ve tuzla tüketir, bazı yörelerde ise etli yemeği yapılır. Uzmanlar, çağla bademin; B ve E vitaminleri ile protein, demir, kalsiyum, fosfor ve yüksek oranda yağ ihtiva etmesinden dolayı çok faydalı olduğunu savunuyor.
YOĞURTLU ÇAĞLA MEZESİ
YAPILIŞI: Çağla bademleri ortadan ikiye ayırıp beyaz kısımlarını çıkarıyoruz ve rondodan geçiriyoruz. İçine sarımsak, tuz ve zeytinyağı ilave ediyoruz. Yoğurt ve mayonez ekleyip rondoda çekmeye devam ediyoruz. Ceviz içi ekleyip karıştırarak servis ediyoruz.
ÇAĞLA TURŞUSU
MALZEMELER
YAPILIŞI: Çağlaların baş kısımlarını kesiyoruz. Sarımsakları bölüp kavanozun dibine yerleştiriyoruz. Üzerine tuz, şeker ve sirke ekliyoruz. Bademleri diziyoruz. Üzerini kaynar su ile doldurup ağzını kapatıyoruz. Kavanoz soğuyunca gölgede 15 gün bekletiyoruz. Açtıktan sonra buzdolabına kaldırıyoruz.
ÇAĞLALI YAHNİ
MALZEMELER
YAPILIŞI: Çağla bademleri ortadan keserek beyaz kısımlarını çıkarıyoruz ve 10 dakika haşlıyoruz. Haşladığımız çağla bademleri, her seferinde suyunu değiştirerek üçdört defa soğuk suda tutuyoruz. Nohudu bir gece önceden ıslatıyoruz. Eti tencereye koyup orta ateşte suyunu salıp çekene kadar pişiriyoruz. Nohutları ve tuzu ilave edip pişmeye bırakıyoruz. Kaynar su ilave ediyoruz. Etler pişince bademleri ekliyoruz. Ayrı bir yerde yoğurt ve yumurtayı çırpıyoruz. Yemeğin üzerine döküp karıştırmaya devam ediyoruz. Üzerine karabiber serpiyoruz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.