Akdeniz’in incisi Mersin sofrası
İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, nefis denizi, sıcak insanları ile Akdeniz'in incilerinden biri olan Mersin'e konuk oluyoruz. Mersin, zengin mutfağı ile dikkat çekiyor. Tarih boyunca zengin kültürel birikime sahip olması, şehrin mutfağını da çeşitlendirmiş.
BİBERLİ EKMEK
MALZEMELER
HAMURU İÇİN:
İÇ MALZEME İÇİN:
YAPILIŞI: Bir kabın içine mayayı, sütü, suyu, şekeri, zeytinyağını ve tuzu ekleyip homojen bir karışım elde ediyoruz. Ardından ele yapışmayacak kıvamda olana kadar un ekliyoruz. Hamuru yoğurduktan sonra üzerine nemli bez koyarak bir saat dinlendiriyoruz. İç malzemenin hazırlanması ise şöyle: Soğanı ince ince kıyıp bir kabın içerisine alıyoruz. Daha sonra salçayı, zeytinyağını, susamı, cevizi, zahteri, pul biberi, karabiberi ve kimyonu ekleyip karıştırıyoruz. Hamurumuzu yağlanmış tepsimize yayıyoruz. Üzerine biberli harcı koyuyoruz. 200 derecede 30 dakika pişiriyoruz.
BATIRIK
MALZEMELER
YAPILIŞI: Tahini küçük bir tavada hafif kavuruyoruz. Bulgurumuzu 1.5 çay bardağı sıcak su ile ıslatıyoruz. Yer fıstığımızı robottan geçiriyoruz. Tahin, bulgur, yer fıstığı ve kimyonu derin yoğurma kabında kaşıkla karıştırıyoruz. Salatalıkları, domatesleri, biberleri, taze soğanları, nane, maydanoz ve marulu ince ince doğruyoruz. Bulgurlu karışıma kuru soğanı rendeliyoruz, ardından salçayı ve önceden ıslatılmış kurutulmuş domatesi ekliyoruz. Karışımı nane ve maydanozla yoğuruyoruz. Sebzeleri hırpalamadan ekliyoruz. Ardından zeytinyağı, limon suyu, pul biber ve tuzu ilave ediyoruz. Batırığı, susuz tüketmek isteyenler için kısır halindeyken bir kısmını ayırıp kalanını soğuk suyla sulandırıyoruz. Ekşi sevenler nar ekşisi ilave edebilir. Çukur tabağa aldığınız batırığımızı ince kıyılmış marul veya haşlanmış lahana ekleyerek servis yapıyoruz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.