Anadolu’nun lezzet mozaiği
Herkese merhaba. İdilika'nın Mutfağı' nda bugün Anadolu'nun gizli saklı kalan lezzet arşivlerini araştırıyoruz.
KİLİS'TEN KÜBBÜLMÜŞVİYYE
MALZEMELER
YAPILIŞI: Bulgurun üzerine soğanı küçük parçacıklar halinde doğruyoruz. Nane, kırmızı biber ve tuz ekliyoruz. Biraz yoğurduktan sonra yağsız eti de ilave edip, sakız kıvamına gelinceye kadar yoğurmaya devam ediyoruz. Diğer yandan küçük bir tepsiye içyağını ufak ufak doğruyoruz. Sakız gibi olana kadar sıcak su yardımı ile yoğuruyoruz. Yoğrulmuş içyağına tuz, karabiber, kırmızı biber, nane, ceviz içi ve tarçın ekliyoruz. Küçük parçalara ayırıyoruz. Sıkıp içli köfte şeklinde hatta biraz daha büyük oyuyoruz. İçine hazırlanmış olan bir badem büyüklüğündeki içyağından koyuyoruz. Ağzını kapatıyoruz. Fırınlıyoruz.
IĞDIR'DAN KATIK AŞI
MALZEMELER
YAPILIŞI: Öncelikle pirinç haşlanır. Diğer yandan da ıspanak, kereviz, maydanoz, dereotu vs. yıkanır ve ince ince doğranıp haşlanır. Yoğurt iyice çırpılıp diğer tüm malzemeler ilave edilip karıştırılır. Su ile kıvamı bulunup servis edilir.
NİĞDE'DEN PİRİNÇLİ ELMA DOLMASI
MALZEMELER
YAPILIŞI: Elmaların kabukları soyulur. Şekilleri bozulmadan sap kısmından başlanarak elmalar parçalanmadan oyulur. Elmalar kararmasın diye limonlu suya konur. Ayrı bir kapta yıkanmış pirinç, kıyma, yağ ve tuz harmanlanır. Çay kaşığı yardımı ile elmaların oyuk kısmına dikkatlice doldurulur. Tencereye dizilir. Üstüne toz şeker serpilerek suyu ayarlanır. Pirinçler açılıncaya kadar kısık ateşte pişirilir.
DENİZLİ'DEN MISIR GÖMBESİ
MALZEMELER
HAMURU İÇİN:
İÇİ İÇİN:
YAPILIŞI: Hamur malzemeleri karıştırılarak hamur elde edilir. Hamur bir süre dinlendirildikten sonra ikiye bölünür. Yağlanmış bir tepsiye hamurun bir parçası ince bir şekilde açılıp yerleştirilir. Hazırlamış olduğumuz iç malzeme soğuk olarak tepsinin içine dökülür. Sonra diğer hamur ince bir şekilde malzemenin üzerine kapatılır. Yağlanıp 180 derece fırında pişirilir.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.