Sağlıklı çorbalar
İdilika'nın Mutfağı'nda bugün; şifa olacak üç orijinal çorba tarifi ile karşınızdayım. Çorbada benim de bir tutam tuzum bulunsun diyerek tam hasta çorbası diye adlandırabileceğimiz lezzette birbirinden özel çorbalar hazırladım. Çorbaları yaparken, çorbanın tarihine de göz atıp öğrendiklerimi sizinle paylaşmak istedim. Bin yıllık geçmişe sahip olan çorba, ilk dönemler kaynama şeklindeki pişirme tekniği bulunmadığından meşe palamudu gibi bitki ve hayvan kabukları içinde yapılmıştır. Orta Çağ'da ise üzerinde buharı tüten, içinde et ve sebze suyunun piştiği tencereler görülürken, bu da İngilizcede 'et suyu' anlamına gelen 'soup'un özünü oluşturmuştur. Bugünlük benden bu kadar. Şimdiden hepinize afiyet olsun...
SÜTLÜ MISIRLI HAVUÇ ÇORBASI
MALZEMELER
ÜZERİ İÇİN:
YAPILIŞI: Tereyağı ve sıvı yağı tencereye alıyoruz. Üzerine küçük küpler halinde doğranmış soğan ekleyip kavuruyoruz. Soğanlar kavrulunca un ekliyoruz. Unun kokusu çıkıncaya kadar kavuruyoruz. 1.5 litre kaynamış su ekleyip blender'dan geçiriyoruz. İçerisine havuç, mısır, tel şehriye, süt ve tuzu ekleyip orta ateşte pişiriyoruz. Karabiberi de koyup ocaktan alıyoruz. Zeytinyağı, toz biber ve pul biber ile sos yapıp üzerine dökerek servis ediyoruz.
ZENCEFİLLİ PATATES ÇORBASI
MALZEMELER
ÜZERİ İÇİN:
YAPILIŞI: Patatesleri kabuklarını soyduktan sonra üç ya da dörde bölüyoruz, üzerine tavuk ya da sebze suyu ekleyip parçalanma seviyesine gelinceye kadar kaynatıyoruz. Patatesi kaynattığımız sudan bir bardak alıp ılımaya bırakıyoruz. Patatesleri suyuyla birlikte blender'dan geçiriyoruz ve ocağa alıp kaynamaya bırakıyoruz. Önceden alınıp ılınmış olan patates suyuna un, tuz, süt ve zencefil ekliyoruz, topaklanmaması için çatal yardımı ile hızlıca karıştırıyoruz. Karışımı, kaynamakta olan çorbaya ekliyoruz. Ocağın altını kısıyoruz, sürekli karıştırarak beş dakika kadar kaynatıyoruz. Üzerine tereyağında yakılmış nane dökerek servis ediyoruz.
SÜTLÜ DOMATES ÇORBASI
MALZEMELER
YAPILIŞI: Tereyağı ve sıvı yağı tencereye alıyoruz, un ekleyerek biraz kavuruyoruz. Domates salçası ve rendelenmiş domatesleri ilave edip biraz soteliyoruz. 4 su bardağı su ekleyerek karıştırıyoruz. Kaynadıktan sonra süt dökerek kısık ateşte pişirmeye devam ediyoruz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.